Vlada FBiH prodaje “zlatne koke”

Vlada Federacije prodat će i posljednja vrijedna javna poduzeća koja pune budžete i osiguravaju egzistenciju hiljadama porodica u Federaciji.

O prodaji zlatnih koka, odnosno dva telekoma, odavno se priča, no sve dosadašnje Vlade ovo su demantirale i odlagale. Ranije je prodaju telekoma, prema informacijama iz vlasti, tražio Međunarodni Monetarni fond, no prošle vlade odupirale su se ovim pritiscima, piše Dnevni list.

Čak se i trenutna Vlada prilikom preuzimanja mandata izjasnila kako prodaje nema, no nakon pola godine demantirali su i sami sebe. Sada Vlada prodaju pravda Reformskom agendom i uvjetima koje BiH mora ispuniti na putu ka EU.

Novi planovi

”Na osnovu Reformske agende Planom privatizacije za 2016. godinu predviđena je i priprema za prodaju dijela kapitala telekom operatera, odnosno priprema za eventualnu privatizaciju BH Telecoma d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar”, priopćili su jučer iz Vlade.

Ova odluka dio je plana privatizacije za 2016. na koji je Agencija za privatizaciju FBiH dobila suglasnost Vlade. Osim telekoma ove godine ponovno će se pokušati prodati Bosnalijek d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Aluminij d.d. Mostar, Fabrika duhana Sarajevo, Sarajevo osiguranje, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo i ArcelorMittal d.o.o. Zenica.

Da će trenutna Vlada koju čine SDA, HDZ BiH i SBB prodati telekome čim se javi dobar kupac bilo je jasno u maju 2015. kada je premijer FBiH Fadil Novalić kazao kako su jednoj stranoj firmi povjerili posao da ocijeni stanje u telekomima i ponudi svoje rješenje za ova poduzeća.

Novalić je tada kazao kako postoji plan da se novac od prodaje telekoma usmjeri na probijanje tunela Prenj ili Vranduk. Smatra kako se BH Telecom mora prodati zbog godišnjeg pada profita za oko 40 miliona KM i zbog straha od gubitka pozicije na tržištu, ali i zato što je to predviđeno u reformskoj agendi.

Kada je u pitanju Eronet za ovu firmu nije ponuđeno obrazloženje zašto bi bilo dobro prodati većinski udio.

Ima zainteresiranih

Novalićeva izjava izazvala je lavinu negativnih komentara u javnosti. S naglom promjenom Novalićevog stava o prodaji telekoma u javnosti su se pojavile i informacije kako jedna poznata turska firma nudi 1,2 milijarde maraka za paket državnih dionica u BH Telecomu.

Ovo su potvrdili i pojedini političari koji smatraju kako prodaja nije dobra, te kako su ranije odbijene mnogo bolje ponude od čak 2 milijarde maraka da bi se BH Telecom sačuvao u državnom vlasništvu. Podsjetimo kako je BH Telecom u 90 postotnom vlasništvu Vlade FBiH.

S druge strane kada je u pitanju HT Eronet informacija o zainteresiranima za ovu firmu nema. Eronet je u većinskom vlasništvu Vlade FBiH sa 50,10 posto udjela, zatim T-HT Zagreb sa 39,10 posto vlasništva, Hrvatska pošta d.d. Zagreb sa 5,23 posto i mali dioničari sa 5,57 posto vlasničkog udjela.

Do sada se hrvatski političari nisu izjašnjavali o prodaji Eroneta. Kada su u pitanju sindikati dva poduzeća oni su se o ovom pitanju jasno očitovali još prošle godine kada je počela priča o mogućoj prodaji. Tada su poručili kako su oni protiv prodaje poduzeća, te kako Vlada neće tako lako moći prodati telekome jer će se morati promijeniti i određeni zakoni, ali i riješiti status radnika.

Smještaj ministarstava u Mostaru

Osim odluke o privatizaciji Vlada je jučer razmatrala i usvojila i niz drugih važnih akata. Razmatrani su nacrti dva zakona iz braniteljsko-invalidske zaštite, odbila je izmjene Zakona o igrama na sreću, usvojeno je nekoliko informacija iz oblasti obrta i stanja malih i srednjih poduzeća, te donesena odluka o zakupu poslovnog prostora za smještaj federalnih ministarstava koja imaju sjedište u Mostaru, za period januar – decembar 2016. godine.

Služba za zajedničke poslove zadužena je da zaključi ugovore o zakupu s Zavodom PIO/MIO FBiH za istočno krilo zgrade Hotela Ero površine 2.484,60 kvadratnih metara i pripadajućim parking prostorom, po cijeni od 14,40 KM/m2 za smještaj tri ministarstva.

Ugovor će biti zaključen i za zgradu u ulici Mostarskog bataljona bb, površine 994,48 m2 i parking prostorom sa četiri mjesta, po cijeni od 13,40 KM/m2 za smještaj jednog ministarstva, te za zgradu Vakufskog dvora u ulici Fejićeva bb, ukupne površine 662,90 m2 i parking prostorom sa osam mjesta, po cijeni od 12,46 KM/m2 za jedno ministarstvo.

Tako za ovu godinu ministarstva ostaju u istim prostorima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: