VJERSKI OBJEKTI NA PODRUČJU KALESIJE I OSMAKA SVE ČEŠĆE METE KRIMINALACA

Da lopovi ne biraju način i sredstva da dođu do novca, a da pri tome nemaju obzira ni prema vjerskim objektima ,najbolje svjedoče najnovija dešavanja na području kalesijske i osmačke opštine.   Naime, samo u posljednjih petnaestak dana, tokom mjeseca Ramazana, izvršena je krađa bakrnih oluka na džamijama na Međašu i Brdima, općina Kalesija, a u subotu naveče, nakon teravih namaza nepoznate osobe su pokušale skinuti bakarne oluke sa džamije u Šeheru, na području opštine Osmaci.

Početkom avgusta nepoznati počinioci su u naselju Brda poskidali bakrene oluke sa džamije, pri čemu je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko dvije hiljade maraka. Lopovi su sa džamije u Šeheru skinuli dva bakarna oluka, dok je treći oluk deformisan prilikom krađe.

Nedavno su su pripadnici PU Kalesija priveli tri osobe sa osnovanom sumnjom da su počinili krađu bakarnih oluka sa džamije na Brdima, a nezvanično se iste osobe sumnjiče i za vandalski napad na pravoslavnu crkvu u Dubnici, početkom jula ove godine, kao i krađu oluka sa džamije na Međašu.

Iz Policijske stanice Kalesija upozoravaju građane da, tokom ramazanskih dana, privatne kuće ne ostavljaju prazne, odnosno da obavezno neko od članova porodice ostane u objektu, a da u slučaju napuštanja kuće, stana ili drugog privatnog objekta, u vrijeme vjerskih obreda, svoje domove zaljučavaju.

Također, građanima se sugeriše da u slučaju bilo kakvih opažanja i kretanja nepoznatih i sumnjivih lica hitno obavijeste Policijsku stanicu Kalesija.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.