Više od 100 osumnjičenih za namještanje utakmica?!

Nakon što je bivši fudbalski sudija Novo Panić dobio doživotnu zabranu suđenja, te nakon što su u Tužilaštvo BiH stigli materijali iz Tužilaštva u Bochumu, počelo se odmotavati klupko kladioničarske mafije u našoj državi.

Njemačko Tužilaštvo u Bochumu već neko vrijeme vodi panevropsku istragu u vezi namještanja utakmica, te je do sada podignuto na desetine optužnica u gotovo svih evropskim zemljama.
Naravno, istraga neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu, a kako je SportSport.ba najavio još prije nekoliko mjeseci, tek početkom naredne godine njemački istražioci kreću sa aktivnim procesom protiv fudbalske mafije u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo u Bochumu je još prije nešto više od dva mjeseca proslijedilo kolegama iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine oko 300 stranica materijala i dokaza vezanih za umiješanost bh. klubova, igrača, dužnosnika i trenera u namještanje rezultata zbog finansijske dobiti na kladionicama.

SportSport.ba je posredstvom kolega iz Slobodne Bosne došao u posjed dijela tih dokumenata, u kojima su direktno osumnjičeni čelnici i fudbaleri Travnika, Slavije, Laktaša, Posušja i Orašja.

Međutim, ovo je samo dio iz opsežne istrage, a vjeruje se kako će se ova lista debelo proširiti. Pod lupom će se, kako saznajemo, naći još nekoliko premijerligaških klubova i njihovih čelnika, ali i pojedini zvaničnici iz Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, te još nekoliko sudija sa sudijskih listi N/FSBiH.

Za sada Tužilaštvo u Bochumu, kao i ono domaće, ne želi iznositi više detalja vezanih za ovu istragu, ali kako saznaje SportSport.ba, lista osumnjičenih u Bosni i Hercegovini mogla bi brojati preko stotinu imena!

Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić potvrdio je u razgovoru za SportSport.ba da su u bh. tužilaštvo stigli materijali iz Bochuma, te je kazao kako je dodijeljen tužilac u Odjelu 3 Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji će se baviti ovim slučajem.

Sigurno je da njemačko Tužilaštvo u Bochumu neće progledati kroz prste domaćim mešetarima, a još je sigurnije kako će mnogi u Bosni i Hercegovini ovu zimu provesti u strepnji.

SportSport.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: