Večeras se obilježava Lejletu-l-kadr, jedna od najvažnijih noći za sve muslimane

Večeras nakon akšam-namaza nastupa 27. noć mjeseca ramazana za koju se vjeruje da je jedna od najodabranijih noći za muslimane.

Prema islamskom vjerovanju Lejletu-l-kadr je posebna i jedna od najvažnijih noći u islamu. Za nju Kur’an kaže da je vrednija od 1.000 drugih mjeseci.

Međutim, islamski propisi ne navode kada je tačno Lejletu-l-kadr. Prema predajama, ona se nalazi u posljednjoj trećini mjeseca ramazana u neparnim noćima, a predaje također spominju da bi Lejletu-l-kadr mogla biti 25, 27. ili 29. noć mjeseca ramazana.

Kod bosanskih muslimana tradicija obilježavanja Lejletu-l-kadra vezana je za 27. noć mjeseca ramazana, ali se noćni namazi i drugi ibadeti posebno pojačavaju u posljednjoj trećini mjeseca ramazana s ciljem da vjernicima ne bi promakla ova noć.

Vrijednost Lejletu-l-kadra ogleda se posebno u činjenici da je u toj noći počela objava Kur’ana časnog. Također, Kur’an kaže da se u noći kadra meleki spuštaju te se u njoj donose sve odluke.

Ovogodišnja centralna manifestacija obilježavanja Lejletu-l-kadra na nivou IZ u BiH bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Nakon jacije, teravije i vitr-namaza od 22:33 do 23:30 sati, večeras će u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu biti održan poseban program.

Tom prilikom vaz će kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a na kraju programa bit će proučena kaderska dova.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: