Vatrogasci dežurali ispred Vlade TK: Demobilisani borac prijetio da će se zapaliti!

Nakon što se sastao sa zamjenikom ministra za boračka pitanja, Jahić je krenuo prema benzinskoj pumpi. No, moguću tragediju, spriječilo je nekoliko novinara, koji su Jahića ubijedili da odustane od svoje namjere

Mirzet Jahić, 38-godišnji demobilisani borac iz Sarača kod Kalesije i bivši pripadnik elitne jedinice Armije BiH „Gazije“, danas je pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona prijetio da će izvršiti samospaljivanje.

Nakon što se sastao sa zamjenikom ministra za boračka pitanja, Jahić je krenuo prema benzinskoj pumpi. No, moguću tragediju, spriječilo je nekoliko novinara, koji su Jahića ubijedili da odustane od svoje namjere.

Ubrzo su stigli službenici tuzlanske policije, te vozilo Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla.

„Bio sam na sastanku sa zamjenikom ministra, a on umjesto da me sasluša počeo mi je pričati kako je on bio gladan i teško živio. Poslao me gore u Merhamet po paket. Ja sam došao da tražim jednokratnu pomoć, ali navodno Vlada nije usvojila taj budžet. Preko socijalnog ne mogu. Imam dvoje djece za koje hitno moram vaditi nalaze.

Curica mi gubi vid…“ kazao je Jahić, koji živi sa suprugom i troje maloljetne djece.

On je 2008. godine dobio nalaz da je obolio od PTSP-a i da je „potpuno nesposoban za samostalan rad i privređivanje“, na osnovu kojeg je dobivao 112 maraka. No, nakon dvije godine, Jahić je nekim čudom „ozdravio“ i dobio novi nalaz.

Inače, Jahić je prije dvije godine išao pješke u Sarajevo, u nadi se ća u glavnom gradu riješiti svoje probleme. Također, u posjetu mu je dolazio i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Ovaj borac se u jedinice Armije BiH uključio sa 17 godina, a prvi put je ranjen tačno na 18. rođendan. Nekoliko puta je ranjavan, a u njegovom tijelu se još uvijek nalaze dva gelera.

Jahića je danas primio Asim Aljić, ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je obećao da će u narednom periodu pokušati riješiti ovaj problem.

(S.H./bportal.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: