Vanredno stanje u TK : Poplave i klizišta prijete naseljima

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je na vanrednoj sjednici proglasila stanje prirodne nepogode zbog poplava i klizanja tla na području ovog kantona. Naime, Vlada je takvu odluku donijela na prijedlog Kantonalnog štaba Civilne zaštite, čiji su čelnici, prezentirali jučerašnji izvještaj o stanju na terenu, naglasili da se pod vodom nalazi nekoliko stotina objekata, da klizišta prijete stambenim naseljima, te da su to razlozi što je sedam općina proglasilo vanredno stanje.
“Članovi Vlade su informisani da je na jutrošnjoj vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite donesena odluka o interventnoj pomoći općinama Tuzla, Živinice i Srebrenik, od po 20.000 maraka, a općinama Gračanica, Doboj Istok, Kalesija i Lukavac od po deset hiljada maraka”, stoji u jučerašnjoj odluci koju potpisuje premijer Tuzlanskog kantona  Enes Mujić.

Najgora situacija je na području Živinica, gdje se pod vodom nalazi preko stotinu objekata. Zbog porasta vodostaja na brani jezera Modrac i rijeke

Spreče, ugrožene su i općine Lukavac i Gračanica, dok je u općini Srebrenik najgora situacija u naselju Bare. U kalesijskom zaseoku Kundakovići klizište je uništilo nekoliko objekata, a klizišta su još aktivira na u na seljima Brda, Miljanovci, Lipovice, Meškovići, Gornje i Donje Hrasno, te u još nekoliko naselja.

Ugroženi su stambeni i pomoćni objekti, a zabilježeni su i odroni zemlje na putevima. Rijeka Spreča je poplavila oko 150 hektara zemlje, te tako na nijela štetu poljoprivrednicima. Također, Spreča je poplavila i lokalni put između Kalesije i Gojčina, te je ovo naselje ostalo odsječeno od centra grada. Rijeka Gribaja je poplavila pijacu u Tojšićima, te stadion koji koristi lokalni fudbalski klub.

Načelnik Tuzle Jasmin Imamović stvorio je svojevrstan krizni štab u svom uredu. Naime, u sastavu tuzlanskog Kriznog štaba osnovano je šest mobilnih timova, u kojima su angažvana 22 geologa.

“U Tuzli imamo prijavljena 103 nova klizišta, koja ugrožavaju neka naselja. Evakuisane su 32 osobe. One su privremeno smještene u Sportsku dvora nu Mejdan. Nažalost, imamo lošu prognozu do petka, te zbog toga situacija može biti samo gora! Posebno sa klizištima”, kazao nam je načelnik Imamović nakon jučerašnjeg sastanka sa  čelnicima Kriznog štaba.

Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: