Val hladnoće zahvatio Evropu!

U posljednjih nekoliko dana od hipotermije u Ukrajini je preminulo 30 osoba, 15 u Poljskoj, u Rumuniji dvije, u Moskvi jedna, a Atina strahuje za hiljade beskućnika koji se nemaju gdje skloniti od vala hladnoće koji tek očekuje tu zemlju.

U Ukrajini je 21 osoba pronađena smrznuta na ulicama, pet ih je preminulo u bolnicama, četvero u vlastitim domovima, saopštila je Julija Jershova iz ukrajinskog ministarstva za hitne slučajeve.

Temperature su se u glavnom gradu, Kijevu, spustile na minus 23 stepena. Škole i vrtići su zatvoreni, a vlast je za beskućnike organizirala grijane prostorije u kojima mogu popiti topli čaj i pojesti sendvič.

Očekuje se još hladnije vrijeme, minus 28, pa su vlasti naredile da se osim vrtića i škola počnu zatvarati i fakulteti. U Poljskoj je u posljednja 24 sata od hipotermije umrlo pet osoba. Te se broj preminulih u zadnja četiri dana povećao na 15. Temperatura se spustila na minus 27 stepeni, a predviđa se da će se spustiti na minus 29.

U Moskvi, gdje je temperatura minus 21, od hladnoće je preminula jedna osoba. Međutim, rusko ministarstvo za hitna stanja ne izvještava o preminulima u ostalim dijelovima zemlje.

Hladno je i u Grčkoj, ali tek čekaju pravi val hladnoće, kada će, kako predviđaju meteorolozi, temperature se spustiti i do minus 24 stepena.

Nevladine organizacije procjenjuju da u Atini živi 20.000 beskućnika, odnosno da ih je od 2009. godine 25 posto više. Volonteri im ovih dana dijele deke i vreće za spavanje te ih obavještavaju gdje se nalaze domovi za beskućnike u kojima se mogu ugrijati, javlja APTN.

Niske temperature i obilan snijeg u Istanbulu izazvale su haos na ulicama. Stanovnicima najvećeg turskog grada ovako hladno nije bilo već 30 godina kada su se termometri spustili na deset Celzijevih stepeni. Zračna luka Ataturk otkazala je 180 letova. Istanbulski krizni centar na najvećem je stepenu pripravnosti.

Dnevnik.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: