Utvrđuju se okolnosti koje su dovele do nesreće u Dubravama

Tragedija na Površinskom kopu Dubrave u kojoj su živote izgubili Adel Šehić, Emir Herić, Alem Dedić i Reuf Alibašić i dalje je predmet istrage koju provodi Kantonalno tužilašrvo TK, MUP TK i federalni rudarski inspektorat.

O novim detaljima pokušali smo razgovarati sa Nuragom Duranovićem, federalnim rudarskim inspektorom, ali nam je on rekao kako nije ovlašten za davanje izjava i da kontaktiramo Federalnu upravu za inspekcijske poslove odakle su nam poručili da im naša pitanja proslijedimo na e-mail adresu.

Ranije je rečeno kako je do nesreće došlo usljed pokretanja etaže sa jalovinom, a oko 5.000 kubnih metara zemlje se obrušilo na četiri mladića koja su oko 23 sata u periodu međusmjene na PK Dubrave kopali ugalj.

Kako su i uz čije dopuštenje mladići dospjeli u rejon glavne otkrivke na PK Dubrave odgovor će dati dalja istraga.

Također, dalja istraga će odgovoriti na pitanje o eventualnoj povezanosti zemljotresa koji je u subotu uvečer pogodio širi region Tuzlanskog kantona i tragedije u kojoj su život izgubile četiri osobe.

„Uviđaj je i danas nastavljen na ovom površinskom kopu u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do nesreće. Tužilaštvu će biti proslijeđen izvještaj federalnog rudarskog inspektora i izvještaj MUP-a TK. Nakon dostavljanja ovih izvještaja će biti procjenjeno da li je potrebno uraditi dodatna vještačenja i stručne ekspertize kako bi se utvrdili svi uzroci nesreće i stanje na ovom površinskom kopu prije nesreće. Tužilaštvo trenutno nije u mogućnosti iznositi bilo kakve procjene ili donositi zaključke o eventualnoj krivičnoj odgovornosti dok se ne urade sve potrebne stručne analize i vještačenja o ovoj nesreći”, naveo je Admir Arnautović, portparol Kantonalnof tužilaštva TK.

Porodice poginulih pored velike tuge i žalosti negoduju zbog tvrdnji da su njihovi najbliži bili u krađi uglja. Navode kako su legalno plaćali za izvlačenje uglja sa PK Dubrave, a da su kasnijom njegovom prodajom obezbjeđivali egzistenciju za svoje porodice.

Ipak, mještani Gornje Male, naselja koje gravitira PK Dubrave, rekli su nam kako im je lokalni put uništen zbog stalnog prometa traktora koji sa kopa izvlače ugalj. Mještani Gornje Male navode kako svakodnevno viđaju građane, čak i maloljtnu djecu, koji u kantama “Jupola” iznose ugalj, a potom ga kolicima odvoze ka svojim kućama.

Daljom istragom će se utvrditi ko je takvim licima dopustio ulazak u PK Dubrave.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: