USVOJEN NACRT BUDŽETA TUZLANSKOG KANTONA ZA 2011. GODINU

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona usvojili su Nacrt Budžeta za 2011. godinu. Planiranim Nacrtom, Budžet za 2011. godinu će iznositi oko 362 miliona KM. Prema tvrdnjama predlagača ovo će biti stabilan a ujedno i razvojni Budžet.

Iako su poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona raspravljali samo o Nacrtu budžeta za 2011. godinu, to je ipak rezultiralo diskusijama i neslaganjima na relaciji pozicija – opozicija. Najviše diskusija bilo je na stavku Budžeta, vezanu za zapošljavanje, budući da nije definisano koliko će novih radnih mjesta u 2011. biti otvoreno. Pored malih sredstava za zapošljavanje, treba napomenuti i da je ovogodišnji Nacrt Budžeta u deficitu oko 20 miliona koje je prethodna Vlada zadužila.

Besim Imamović iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu smatra da u Nacrtu Budžeta nije napravljen ravnomjeran raspored sredstava. Iako je glasao za Nacrt Budžeta za 2011. godinu Mirsad Selimović iz BPS-a Sefer Halilović, smatra da je izdvojen nedovoljan iznos novca za zapošljavanje kao i za zapošljavanje mladih.

Istu primjedbu na Nacrt Budžeta za 2011. godinu iznio je i Mahir Nurkanović koji je tražio da se napravi posebna stavka u Budžetu za zapošljavanje mladih u Tuzlanskom kantonu.

Ipak premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević smatra da je Budžet realan i da ima razvojni karakter. Mi smatramo da treba malo vremena da se ministri “uklope” u Vladi Tuzlanskog kantona i da ćemo onda prezentirati sve razvojne projekte koje imamo istakao je. Čaušević.

S Nacrtom ovakvog Budžeta jednoglasna je i crveno-zelena koalicija, čiji poslanici su istakli da će pratiti provedbu budžeta koji je predložen i koji će prema njihovom mišljenju spasiti Tuzlanski kanton.

– Mi u SDP-u smatramo da je budžet realan i da je obećavajući. Ja sam optimista istakao je Dževad Hadžić predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK

U narednom periodu ostaje da se sprovede javna rasprava o Nacrtu Budžeta za 2011. godinu, a usvajanje se može očekivati do 31. marta.

 

(RTV Slon)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: