Usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta TK za period januar – juli 2011

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za period 01.01. – 31.07.2011. godine.

Iz navedenog je vidljivo da je u prvih sedam mjeseci 2011. godine ostvaren suficit, odnosno višak prihoda nad rashodima budžeta Tuzlanskog kantona u iznosu od 4.721.064,70 KM. Ipak ostvareni suficit za prvih sedam mjeseci ove godine ne predstavlja stvarno stanje sredstava u budžetu Tuzlanskog kantona, jer je pomenuti višak prihoda nad rashodima, nastao kao rezultat neizvršenih rashoda i izdataka kod budžetskih korisnika, po još nerealizovanim Programima i planovima ministarstava, te će suficit služiti će za pokriće tih rashoda i izdataka.

Prema zvaničnim informacijama dobivenim od Federalnog ministarstva finansija, počela je realizacija poravnanja indirektnih poreza između Federacije BiH i Republike Srpske, tako da će se budžetu Tuzlanskog kantona u narednih 56 dana obustavljati prihodi od indirektnih poreza što će dovesti do dodatnog smanjenja ove vrste prihoda za naš kanton u ukupnom iznositu 2.800.000,00 KM. Također, procjene su da sredstva od MMF-a planirana u budžetu Tuzlanskog kantona za 2011. godinu za sanaciju deficita, neće biti realizovana do kraja fiskalne 2011. godine.

Ostvareni ukupni rashodi i izdaci Budžeta Tuzlanskog kantona u navedenom periodu iznose 169.198.194,04 KM, te su u odnosu na ukupne rashode i izdatke u istom periodu prošle godine manji za 4.349.187,05 KM ili 2,51%. Posmatrajući izvršenje rashoda i izdataka za navedeni period evidentno je da je u bruto plaćama i doprinosima poslodavca došlo do prekoračenja planiranih sredstava, od čega je najznačajnija stavka kod korisnika osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: