USVOJEN BUDŽET OPĆINE KALESIJA ZA 2012. GODINU U IZNOSU OD 8,6 MILIONA KM

Općinsko vijeće Kalesija je na današnjoj 32.sjednici usvojilo rebalans budžeta za ovu, a potom i budžet za 2012. godinu.

Rebalansirani budžet općine Kalesija za 2011. godinu iznosi 7,5 miliona KM, a ostaren je i suficit od 837 hiljada KM, koji će biti prenesen u narednu godinu. Radi se o sredstvima namijenjenim za asfaltiranje lokalnih puteva koja zbog ponavljanja tenderske procedure  nisu bila iskorištena u ovoj godini. Nedavno je završen izbor najpovoljnijih ponuđača koji će asfaltiranje puteva započeti kada to vremenski uslovi dozvole u 2012. godini.

Nakon usvajanja rebalansa budžeta za 2011. godinu, usvojen je i budžet općine Kalesija za 2012. godinu u iznosu od 8,6 miliona KM, koji je viši za 9,4 % u odnosu na ovogodišnji budžet.

Najveći dio budžetskih sredstava za narednu godinu čine porezni prihodi u iznosu od  54 %, neporezni prihodi iznose 15 %, dok se od tekućih potpora i grantova očekuje da će se prikupiti 12 % budžetskih sredstava. Dakako, značajan dio prihoda planiran je od PDV-a  u iznosu od 3,7 miliona KM.

 

Što se tiče rashoda u 2012. godini, najveći dio budžeta, u iznosu oko 5.miliona maraka, bit će utrošen na plaće uposlenika. Od infrastrukturnih projekata koji se planiraju realizirati u narednoj godini, najviše novca bit će utrošeno na asfaltiranje lokalnih puteva, u ukupnom iznosu od 1,2 miliona KM. Za nastavak gradnje Gradske dvorane u Kalesiji iz općinskog budžeta izdvojit će se 364 hiljade KM, dok će se 150 hiljada KM utrošiti za adapraciju objekata po mjesnim zajednicama. Za projekte vodosnadbijevanja na području općine Kalesija planirano je 100 hiljada KM, dok će se za izgradnju novih sportskih poligona utrošiti 90 hiljda KM. Tokom 2012. godine planirani su radovi na proširenju mreže centralnog grijanja u Kalesiji, vrijednosti 60.hiljada KM. Također, budžetom općine Kalesija za 2012. godinu bit će podržan razvoj poljoprivrede sa 150 hiljada, dok će podsticaji za razvoj poduzetništva iznostiti 100 hiljada KM.

 

Na ovoj sjednici vijeća usvojena je i Odluka o izvršenju budžeta i Programi rada za narednu godinu načelnika, vijeća, zajedničkog praobranilaštva Kalesija i Sapna i kalesijskih javnih preduzeća i ustanova.

 

Inicijativa kluba vijećnika SDP-a da se počasnim građaninom općine Kalesija proglasi prof.dr.Ekrem Dizdarević, osnivač i načelnik ratne bolnice u Kalesiji, preusmjerena je na Komisiju za obilježavanje značajnih datuma i događaja, koja će nakon što uskladi zakonsku regulativu, ovu Odluku dostaviti na usvajanje Općinskom vijeću, a priznanje bi bilo uručeno u povodu obilježavanja Dana općine Kalesija.

 

M.Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: