Uspješno transplantirana jetra Nisvetu Džanki

Nisvet Džanko (49), prepoznatljivi bh. televizijski voditelj jedan je od ukupno pet pacijenata kojima je jučeranašnjom transplantacijom organa u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli pružena nova šansa za život. Njihovo je stanje stabilno i ljekari vjeruju da će i postoperativni tok proteći uredno.

Džanki je transplantirana jetra, koja je, prema riječima doc. dr. Nermina Salkića, gastroenteorologa, bila u fazi potpunog zatajenja organa. Pripreme poznatog novinara i sam operativni zahvat trajali su od 7 do 15.30 sati, a pacijent je prošao dobru pripremu i u Kliničkom centru u Sarajevu.

-Donor organa je žena (56) koja je preminula prirodnom smrću, a čija je porodica uradila jedno plemenito djelo i donirala njene bubrege, jetru i rožnjače. Osoblje UKC-a brzo je reagiralo i možemo reći da smo zadovoljni ovim operativnim zahvatima-izjavio je dr. Elmir Čičkušić, direktor UKC-a.

 

Doc.dr. Vahid Jusufović, direktor Klinike za očne bolesti, izjavio je da su rožnice transplantirane tridesetdevetogodišnjoj ženi iz Živinica, koja je bila skroz slijepa i muškarcu (48) koji je oslijepio nakon operacije oka.

U toku je još uvijek transplantacija bubrega, dok isti zahvat danas očekuje peti pacijent.

-Zahvaljujem se porodici donora, kao i kolegama i osoblju koje stoji iza ovog timskog rada. Jedna transplantacija povlači 10 grana medicine i u navedenim transplantacijama učestvovalo je oko 150 zdravstvenih radnika. Sve je proteklo tehnički dobro, bez ikakvih iznenađenja i svi smo zadovoljni-kazao je doc.dr. Zijah Rifatbegović, direktor Klinike za hirurgiju i još jednom ukazao na značaj doniranja organa.

Transplantacijama je prisustvovao i dr. Branislav Kocman, iz zagrebačke Kliničke bolnice Merkur, koji niz godina surađuje sa UKC-om.

-Hrvatska je prva zemlja u svijetu u transplantaciji jetre na milion stanovnika. Nedavno smo obavili 111. transplantaciju-izjavio je dr. Kocman i dodao da su se transplantacije u Tuzli odvijale uobičajenim tokom.

 

bportal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: