Uspješno obavljena transplatacija matične ćelije u UKC-u Tuzla

16vNa Klinici za onkologiju, hematologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli danas je uspješno obavljena deseta transplantacija matične ćelije hematopoeze u ovoj godini. 

Riječ je o najintenzivnijem obavljanju ove vrste zahvata od početka implementacije projekta transplantacije matične ćelije hematopoeze od 2004. godine u UKC-u Tuzla.

“Danas je kod pacijenta uspješno obavljena autologna transplantacija matične ćelije hematopoeze nakon primjene kondicionog režima. Pacijent je imao folikularni limfom i liječen je dvije godine na našoj klinici. Nakon godinu dana bolest se transformisala u krupnoćelijski B limfom, te je pacijentu kao opcija liječenja planirana transplantacija”, izjavila je šef tima za transplantaciju matične ćelije hematopoeze Odjeljenja za hematologiju UKC-a Tuzla dr. Aida Arnautović-Čustović.

Kazala je da je sam proces afereze i prikupljanja harvesta protekao uredno, bez bilo kakvih komplikacija, uz visoko profesionalan pristup tima Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla.

“Transplantacija je kod pedesetšestogodišnjeg K.Š. protekla u skladu sa protokolima i uredno bez neželjenih efekata. Pacijent se u ranom posttransplantacionom periodu osjeća dobro i maksimalnog je kvaliteta života”, istaknula je dr. Arnautović-Čustović.

(Federalna)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: