Usljed klizišta ugrožen 21 stambeni objekat u Kalesiji

Služba civilne zaštite općine Kalesija svakodnevno zaprima pozive zabrinutih građana koji se odnose na  ponovno aktiviranje starih ili evidentiranje novih klizišta na području općine Kalesija.

Prema informacijama iz Civilne zaštite Kalesija u posljednjih 12 dana evidentirano je ukupno 19 klizišta, koja potencijalno ugrožavaju ukupno 21 stambeni objekat, dok su u Meškovićima i Kikačima zbog izlijevanja potoka ugrožena tri stambena objekta.

Zbog povećanja vodostaja rijeke Spreča, došlo je do plavljenja podvožnjaka usljed čega je ugroženo odvijanje saobraćaja prema naseljenim mjestima Jelovo Brdo i Gojčin. Nakon intervencije  Službe civilne zaštite Kalesija, Željeznice BiH su otvorile pružni prelaz u Prnjavoru, kako bi se stavio u funkciju alternativni putni pravac prema Jelovom Brdu i Gojčinu.

Iz Službe civilne zaštite dalje navode, da aktiviranje novog klizišta ugrožava pristupni put prema MZ Brda i put Dubnica – Hrasno. Ostali putni pravci su prohodni, a saobraćaj se odvija bez većih zastoja.

Ekipe Službe civilne zaštite su na terenu i prate sve problematične lokacije. Također, iz Civilne zaštite pozivaju građane na saradnju kako bi zajednički djelovali na rješevanju novonastalih problema.

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.