USKORO POZIV ZUKANOVIĆU, KREĆE AKCIJA “KOLAŠINAC”

Stoper Kortrijka Ervin Zukanović vrlo brzo će dobiti poziv selektora Safeta Sušića, a uskoro ćemo imati i odgovor na pitanje je li nada u nastup Šalkeovog talenta, 19-godišnjeg Seada Kolašinca za reprezentaciju Bosne i Hercegovine utemeljena.

Ovo je jučer za Avaz potvrdio selector Safet  Sušić, uz napomenu da je njegova aktuelna zadnja linija s nesalomivim Emirom Spahićem i mladim, ali i potentnim stoperima Tonijem Šunjićem i Ognjenom Vranješom za sada vrlo funkcionalna, te će biti zadužena za defanzivne zadatke i u narednom kvalifikacionom dvomeču za Svjetsko prvenstvo 2014. godine protiv Grčke i Litvanije (12. i 16. oktobar).

 
Teška povreda Borisa Pandže pred duele s Lihtenštajnom i Latvijom primorala je Papeta da se osloni na Šunjića i Vranješa. Oni su svoje zadatke odradili korektno, ali je činjenica da protivnici nisu mogli biti pravo mjerilo njihovog kvaliteta.

Ipak, Sušić je vrlo zadovoljan i smatra da Šunjić i Vranješ mogu iznijeti teret i protiv Grčke, odnosno Litvanije. U isto vrijeme je svjestan da je njegov posao pod zastavu BiH dovesti ono najbolje što imamo, pa je u razgovoru za “Dnevni avaz” otkrio da je pokrenuo dvije nove akcije koje se tiču u posljednje vrijeme mnogo spominjanih Zukanovića i Kolašinca.

– Kada je riječ o Zukanoviću, nedavno smo razgovarali telefonom. Ako je bilo nekih nesuglasica među nama, one su sada riješene. Znam da momak igra dobro i vrlo brzo će dobiti poziv. Da li ga zvati sada ili kada bude sljedeća prijateljska utakmica, to još ne znam, ali će dobiti šansu, kao što je treba dobiti svako ko igra dobro – kaže Sušić.
Spor proces

Sušića, pak, živcira kada ga stalno pitaju zašto ne zove Kolašinca. Prekomanda juniorskog reprezentativca Njemačke našeg porijekla u seniorski tim Šalkea sama je po sebi nametnula Seada za potencijalnog člana bh. selekcije. Hvale ga doslovno svi.

– Daj Bože da se takvih igrača pojavi što više, ali ne mogu ja sada tek tako izdiktirati njegovo ime na spisku, jer taj momak ima njemački pasoš. Rekao sam administraciji Saveza da dođe do njega i, ako on bude voljan promijeniti državljanstvo, pokrene postupak.

Međutim, treba imati u vidu da taj proces ne ide tako glatko i brzo. S Mensurom Mujdžom trajalo je pola godine. Trebat će vremena i dobre volje, ali prije svega njegove. Jer, uvijek sam na meti ja, s pitanjem zašto ga ne zovem, a malo ko shvata da i ti igrači moraju sa svoje strane uložiti truda da se ti papiri dovedu u red. U reprezentaciju ne mogu zvati Nijemca, već Bosanca – rekao nam je Sušić.

Kada se u dvije utakmice ostvare dvije pobjede uz gol-razliku od 12:2, onda zaista treba biti đon-obraz pa nekoga istjerati iz tima, tako da će selektor pozive za Grčku i Litvaniju poslati na gotovo iste adrese. Na pitanje vjeruje li da naša postojeća defanzivna linija može dobro čuvati gol u Grčkoj, selektor je odgovorio:

– Ma nema tu šta škripati – Spahić, Šunjić i Vranješ. A u proljeće će nam se vratiti i Pandža. Ne znam treba li nam više, jer mislim da su to igrači na koje se možemo osloniti – kaže Pape i dodaje:

– Javnost na to gleda na svoj način, ali selektor mora gledati i drugu stranu, kako jednom igraču koji igra dobro dovesti konkurenta.
Selektora smo pitali i za Edina Cocalića, člana Makabija iz Haife.

– Već imam dovoljno stopera. Uz Spahića, trebaju mi još dva, a s Pandžom ih imam tri. Neću ih zvati deset pa ih slati na tribine – rekao je Sušić.

Kao i prošli, i naredni dvomeč reprezentacije počinje gostujućom utakmicom, sada protiv Grčke. Međutim, dok je Sušić prošli put kompletne pripreme s igračima obavio nedaleko od Lihtenštajna, ovoga puta to neće biti slučaj.

– Sada ćemo biti u Sarajevu. Ne mogu igrače tako rano voditi u pakao Grčke. Ići ćemo dan pred utakmicu, ali da ikako mogu, otišao bih na dan kada je zakazan meč – rekao je Sušić za Dnevni avaz.

 

 (Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: