Upozorenje BiH iz EU: Vrijeme ističe!

BELGIUM EU NEW COMMISSION BUILDINGIz Delegacije Evropske unije u BiH u ponedjeljak je upućeno upozorenje da ističe vrijeme političkim liderima u BiH za postizanje dogovora o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

“Očekujemo konkretan prijedlog domaćih ključnih aktera. Ovo pitanje se predugo nalazi na stolu. Vrijeme ističe!”,  upozorio je u izjavi za Fenu glasnogovornik Delegacije EU Andy McGuffie.

Zvaničnici Delegacije EU su još početkom februara pokrenuli razgovore s predstavnicima stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz upozorenje da je neizvršenje presude u predmetu “Sejdić-Finci” glavna prepreka da BiH ostvari napredak na putu evropskih integracija, te da ukoliko se Ustav BiH ne uskladi s presudom, ne postoji način da bi BiH nastavila svoj evropski put.

Da bi BiH uhvatila korak u procesu evropskih integracija, trebalo bi da do kraja marta donosioci odluka ostvare “kredibilan napor” da bi o tome moglo da se očituje Evropsko vijeće.

U Sarajevu je krajem februara održan sastanak lidera šest stranaka koje čine većinu u vlasti BiH. Teme razgovora su bile provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u “slučaju Sejdić-Finci” i rješavanje pitanja vojne imovine. Sastanak je završen bez konkretnog dogovora o spornim pitanjima.

Sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, podrazumijeva promjenu Ustava u onom dijelu koji sada diskriminiše nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i onemogućava njihovo kandidovanja za najviše funkcije u državi.

Evropski sud za ljudska prava je krajem 2009. godine naložio BiH da iz Ustava otkloni diskriminatorne odredbe koje onemogućavaju nacionalnim manjinama izbor u državno Predsjedništvo i Dom naroda.

Al Jazeera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: