Upaljen crveni meteoalarm, obilne padavine 22. i 23. maja!

Nakon sutrašnjih 15 do 30 litara kiše, Krajinu bi u petak popodne mogle zahvatiti oblinije padavine, zbog čega je Federalni hidrometeorološki zavod za taj dio Bosne i Hercegovine izdao crveno upozorenje.

Meteoalarm upaljen je na najvećem mogućem stepenu – crvenom bojom i to za 22. i 23. maj.

Meteorološka pojava za koju je izdato upozorenje su obilne padavine, a očekivana količina padavina od 50 do 80 litara po metru kvadratnom.

– Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere – stoji u upozorenju, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Sutra u BiH se očekuje jače naoblačenje sa zapada usloviće kišu, pljuskove i grmljavinu.U Krajini i zapadnim područjima Bosne očekuje se više padavina, procjena je od 15 do 30 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine. U sjevernim područjima sjeverozapadnog smjera. U ostatku zemlje jugo koje će krajem dana promijeniti smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka između 9 i 14 °C, na jugu Hercegovine od 14 do 18 °C. Dnevne tamperature zraka će biti najniže u Krajini, a najviše na jugu i istoku zemlje. U Krajini temperature od 13 do 17 °C, u ostatku zemlje od 17 do 24 °C.

U petak, 22.05.2015. u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa obilnijom kišom i pljuskovima. Očekivana količina padavina je uglavnom od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, u Krajini od 40 do 70 litara. Vjetar umjerne jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu Hercegovine od 14 do 17 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 °C, na jugu Hercegovine od 22 do 25 °C.

U subotu, 23.05.2015. u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Očekivana količina padavine je od 15 do 30 litara po metru kvadratnom. Vjetar promjenljivog smjera. Prije podne južnog i jugozapadnog, a poslije podne zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu Hercegovine od 13 do 16 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21 °C.

U nedjelju, 24.05.2015. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima. Očekivana količina padavine je od 10 do 20 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13 °C, na jugu Hercegovine od 12 do 15 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21 °C. Očekivane količine padavine su okvirne i odstupanja su očekivana.

Uglavnom period sa čestim padavinama počet će u četvrtak i očekuje se da potraje do kraja mjeseca.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.