UO UIOBiH: Samo je poskupljenje cigareta sigurno

Upravni odbor Uprave za indirektno oprezivanje BiH, kako su najavili iz Ministarstva finansija i trezora BiH, danas će u Banjoj Luci održati sjednicu, koja je već jednom odgođena zbog obaveza ministara finansija.

Na dnevnom redu sjednice UO je izvještaj radne grupe o inicijativi entitetskih premijera Željke Cvijanović i Fadila Novalića o povećanju akciza na naftne derivate (za izgradnju autocesta), pivo i duhan (za zdravstvene fondove).

Kako je Oslobođenje saznalo, inicijativa je propala jer je došlo do mimoilaženja između predstavnika entitetskih ministarstava finansija, tako da ako se jedan od tri ministra finansija ne slaže, odluka se ne može donijeti. Članovi radne grupe se nisu uspjeli usuglasiti oko akciza na pivo i duhan, ali su prihvatili prijedlog za povećanje akciza na naftne derivate.

Međutim, pošto su nafta, pivo i duhan išli u paketu kao inicijativa entitetskih premijera, vjerovatno ni od tog dogovora oko akciza na naftne derivate neće biti ništa.

Radna grupa, kako smo saznali, radila je na način da su svi imali unaprijed zacrtane ciljeve i nisu htjeli odustati od toga, ali se kroz stručni dijalog može doći do povoljnih prijedloga, jer ima dosta opcija koje treba razmotriti. Jedna od tih je npr. da se akciza na pivo sa 0,25 KM po litru poveća na 0,30 za pivare koje proizvode više od 400.000 hektolitara godišnje. A u šta će entiteti koristiti novac od tih prihoda je njihova stvar, za zdravstvene fondove mogu dati sav novac od akciza, ako tako žele. Nema potrebe da se pravi namjenski fond za zdravstvo.

Na sjednici UO biće i inicijativa duhanskih kompanija da se godišnje usklađivanje akciza na duhanske proizvode sa akcizama u EU, dakle redovno godišnje povećanje akciza na cigarete, suspenduje na dvije godine jer ugrožava poslovanje duhanskih kompanija i pogoduje nelegalnoj prodaji.

Međutim, kako smo saznali, ova inicijativa nema mnogo šanse jer je u tom slučaju potrebno mijenjati Zakon o akcizama koji je propisao da je obavezno minimalno povećanje akciza na cigarete za 15 feninga godišnje.

Ono što je izvjesno jeste da Upravni odbor mora donijeto odluku o godišnjem usklađivanju akciza na cigarete, što znači da će cigarete od januara naredne godine biti skuplje, vjerovatno za 15 feninga, kao što je bio slučaj i prethodnih godina.

Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.