UMRO ŽARKO VUKOVIĆ, DUGOGODIŠNJI SPORTSKI RADNIK IZ KALESIJE

U  Tuzli je u 67.godini života  umro Žarko Vuković, dugogodišnji sportski i kulturni radnik, koji je svoj radni vijek proveo u Kalesiji.  Žarko Vuković Žare, rođen je u Zelini kod Kalesije, 1945. godine. Sin je narodnog heroja iz NOB-a, Svetozara Vukovića Žarke.
Žarko Vuković je 40 godina proveo u Kalesiji. U mladosti je bio istaknuti sportista, fudbaler, a kasnije je cijeli svoj radni vijek posvetio sportu i kulturi u Kalesiji. Bio je sekretar  Sportskog saveza općine Kalesija, zatim je vodio Općinski SIZ za kulturu i sport, a potom je bio i animator za kulturu i sport u Centru za kulturu i informisanje u Kalesiji. Žare je bio fudbaler kalesijskog Jedinstva (današnja Bosna), a kasnije trener FK Jedinstvo Kalesija i FK Sloga Tojšići.

Dugogodišnji je i član tadašnjeg Regionalnog sportskog saveza Tuzla.  Časno i pošteno je obavljao svaku povjerenu mu dužnost, zbog čega je, popularni Žare, bio omiljen, ne samo među kalesijskim sportašima, nego i među svim stanovništvom općine Kalesija. Poznat je i rado viđen Žare bio i u Tuzli, Živinicama, Lukavcu…

Početkom 1992. godine, Žarko je ostao u Kalesiji i dobrovoljno se prijavio za obranu Kalesije. Kasnije je sa suprugom Ankicom preselio u Tuzlu. Nakon rata je penzionisan. Iako je živio u Tuzli, stalno je kontaktirao sa Kalesijcima, dolazio u Kalesiju i družio se sa njima. Bolest ga je u posljednje vrijeme sprječavala da dolazi u Kalesiju. Žarko je imao troje djece: sina Dalibora i dvije kćerke, Zvjezdanu i Ranku, koje žive u Americi.
Iako je bilo nekoliko pojedinaca u Kalesiji koji su Žaretu, zbog ideologije, nanosili uvrede i poniženja (u centru Kalesije srušen je spomenik borcima NOB-a i uklonjena bista narodnog heroja Svetozara Vukovića Zarka), Žare će u Kalesiji ostati upamćen kao častan i dobar čovjek. Čovjek koji je pomagao svima, bez obzira na status, političku pripadnost, naciju, vjeru. Žare je, jednostavno, bio veliki čovjek. I takav je ostao do svoje smrti.
Sahrana Žarka Vukovića Žareta, održaće se u Tuzli, u subotu, 11. februara u 14 sati.

 

Foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: