UKIDA SE TROČLANO PREDSJEDNIŠTVO: UEFA i FIFA uvode prinudnu upravu u N/FSBIH

Visoki funkcioneri UEFA-e i FIFA-e sutra dolaze u Sarajevo kako bi na sjednici Izvršnog odbora N/FSBiH, koja će se održati 3. novembra, čelnicima Saveza saopštili šta ih čeka ako se do 31. marta ne usvoji Statut, kakav je u 207 zemalja FIFA-e.

Nalaže se izbor jednog predsjednika, a ukida tročlano predsjedništvo, zbog čega nije postignut dogovor među svim “stranama” unutar N/FSBiH.

Benz, Pasqueir, Johnson i drugi dolaze sa jasnim, konkretnim i nedvosmislenim direktivama: Ili usvojite statut ili ćete biti suspendirani! Iz Niona i Ženeve u slučaju neusvajanja statuta i suspenzije, najavili su oštrije mjere i sankcije prema pojedincima u N/FSBiH.

“Dobili smo dopis u kome stoji da će UEFA i FIFA uvesti prinudnu upravu u Fudbalskom savezu BiH do konačnog rješenje. To je nešto novo i svi smo zatečeni, svjesni šta to znači”, izjavio je za “San” neimenovani fudbalski funkcioner Saveza koji je želio ostati anoniman.

Saznaje se takođe kako je, upravo taj dopis dodatno podigao tenzije među partnerima u fudbalskoj vlasti. I dok se hrvatski delegati drže suzdržano, bošnjački “dvolično”, u FS RS ostaju pri svojim “tvrdim” stavovima.

“Neće biti raspada Saveza, a mislim ni suspenzije. Ne može nama niko tek tako prijetiti. Vrijeme je više da, i ovi koji nam dolaze, znaju cijelu istinu i činjenično stanje u državi i našem fudbalu. Ne pristajemo na ultimatume, već na dogovor koji će biti u interesu fudbala. Čuo sam za vijest o prinudnoj upravi, ali to otvara brojna pitanja: ko će odrediti Upravu, kome će odgovarati i kakva je svrha njenog rada? Nama je cilj rješenje koje će zadovoljiti sve strane u BiH”, izjavio je za “San” Rodoljub Petković, generalni sekretar FSRS.

Nažalost, u federalnom dijelu funkcioneri nemaju jasne stavove. Jedno pričaju na sjednici Izvršnog odbora, drugo na sastancima u Nionu i Ženevi, treće za medije, što zbunjuje i čelnike UEFA-e i FIFA-e.

(DEPO)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: