UHAPŠENI KRADLJIVCI OLUKA S KALESIJSKIH DŽAMIJA

Službenici PU Kalesija u dvije odvojene akcije uhapsili su ukupno šest osoba koje su u posljednjih mjesec, u više navrata vršili krađe po džamija i crkvama na kalesijskom području, saznaje bportal.ba.

Grupa od tri člana iz Srebrenika, koja se bila specijalizirala za krađu bakarnih oluka s džamija, uhapšena je sinoć. Njima je policija postavila klasičnu zasjedu u Miljanovcima i uhvatila ih na djelu.

Trojka iz Srebrenika tokom kriminalističke obrade priznala je izvršenje i drugih djela. Od početka Ramazana Alen Glotić (27), Jasmin Husić (37) i Zijad Gunjarić (49), svi iz Srebrenika, ukrali su, prema vlastitom priznanju, oluke s džamija u Memićima, Brdima, Međašu, na području Kalesije, te s džamije u Šeheru (Osmaci), gdje su opljačkali i jednu porodičnu kuću. Ukradene oluke prodali su vlasniku jednog od otpada u Lukavcu.

Gotovo istovremeno, otkrivena je i trojka koja je provalila u Pravoslavnu crkvu u Dubnici kod Kalesije. Anel Kozarević (20) iz Dubrava, Semir Mumić iz Križevića (22) i Semir Perhatović iz Kalesije iz crkve su odnijeli mesingane predmete, te Jevanđelje, čije su korice, također, optočene metalom.

S obzirom na boju metala, lopovi su, vjerovatno mislili da se radi o zlatu. Kada su shvatili da knjiga nije pozlaćena, odbacili su je u kanal pored puta. Policija je pronašla Jevanđelje i vratila ga pravoslavnim sveštenicima. Procjenjujući štetu nastalu pljačkom, pravoslavni sveštenici su naveli da je ukradeno Jevanđelje neprocjenjive vrijednosti, ne zbog metala kojim je optočeno, već zbog starosti.

Pomenutu trojku istraživala je i policija u Zvorniku, zbog sumnje da su mesingane predmete ukrali i iz crkve na Capardama (Osmaci).

 

(bportal.ba)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: