Ugašen ŽOK “Polo”

ŽOK “Polo” – Kalesija  od nedavno je  prestao  postojati.  Nakon trinaest godina rada najuspješniji klub sa područja općine, koji je tri puta osvajao naslov prvaka BiH, ugašen je zbog finansijskih problema. Prema riječima Hasana Uščuplića, osnivača kluba, čija je firma Polo bila generalni sponzor kluba, na ovaj korak se odlučio teška srca, ali je kaže  bio primoran ugasiti klub  zbog “maćehinskog” odnosa općine Kalesija i Vlade TK-a, koji su posljednjih godina ovom klubu pružali tek simboličnu finansijsku pomoć.

– Nikoga nije bilo briga za ovim klubom. Mnogi su se u Kalesiji hvalili kako u svojoj sredini imaju premijerligaša i trostrukog prvaka države, ali kada je trebalo podržati rad ovog kluba okretali su glavu.  U više navrata smo upozoravali na diskriminatorski odnos prema Polu, kada je u pitanju   raspodjela sredstava namijenjenih za rad sportskih udruženja u Kalesiji i TK-a. Međutim, nismo nailazili na razumijevanje. Ovakva odluka je bila neminovna, kaže Uščuplić i dodaje da su svim odbojkašicama Pola već uručene ispisnice, kako bi pronašle nove klubove za koje će nastupati u narednom periodu.

Gašenjem ŽOK “Polo” najveći gubitnik je kalesijaski sport, posebno odbojka, koja je u postratnom periodu bila zaštitni znak Kalesije na širem poručju BiH.  Zahvaljujući  kalesijskim odbojkašima i odbojkašicama mnogi su promijenili sliku o ovoj sredini i  drugim očima gledali na Kalesiju. Ovako ostaje nam samo se sjećamo da je općina Kalesija nekada imala dva premijerligaša, OK  “Bosna” i ŽOK “Polo”. Podjsetimo,  odbojkaši Bosne, koji se trenutno takmiče u Prvoj ligi FBiH, 1997. godine zabilježili su prvu  međunarodnu klupsku pobjedu u BiH, kada su u revanš meču u Tuzli savladali austrijaskog “Puntigamera”.  U tom periodu Bosna je bila u samom vrhu bh-a odbojke i redovan učesnik evropskih takmičenja. Veoma zapaženi rezultati OK “Bosna” bili su stimulans za Hasana Uščuplića da pristupi osnivanju ŽOK “Polo”, koji se nakon samo jedne sezone takmičenja u Drugoj ligi plasirao u Prvu ligu BiH.

Uslijedile su, potom, godine uspjeha kalesijske ženske odbojke, kada su čak tri naslova prvaka BiH stigla u Kalesiju (sezone: 2001/2002, 2002/2003 i 2004/2005). Tih godina dvorana MSŠ Kalesija bila je premala da primi sve ljubitelje odbojke koji su željeli vidjeti nezapamćenu atmosferu koja je vladala protiv Tuzle i Dobrinje, kao najvećih konkurenata Pola za šampionsku titulu.

Dok se tih godina u Kalesiji živjelo za odbojku u mnogo većim sredinama se sa divljenjem i poštovanjem gledalo na kalesijsku odbojku. Kalesijske odbojkašice (Merima Požegić, Erna Sinanović, Mirzeta Omerbegović, Mersiha Imamović i mnoge druge) i odbojkaši (Bajro Suljkanović, Fahrudin Burek, Elvir Huremović, Ersedin Alić, Adnan Karić, Nedžad Imamović, Mensur Malović, Rusmir Halilović i ostali) bili su idoli kalesijskih djevojčica i dječaka.  Trener svih trenera, Hamid Subašić, aktuelni selektor bh-a ženske reprezentacije, kao glavni “krivac” što se uopšte odbojka počela igrati u Kalesiji,  odbojkaškim znanjem i dugogodišnjim iskustvom pokazao je put mnogim trenerima u BiH kako u maloj sredini, sa skromnim novčanim sredstvima, stvoriti šampionski tim.

Sve ovo i još mnogo toga lijepih trenutaka Kalesijcima podarili su kalesijski odbojkaši i odbojkašice iz Bosne i Pola.  Teško je vjerovati da će se takvi rezultati I euforija, koja je vladala tih godina, u Kalesiji ikada više ponoviti.

M.Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: