UEFA kaže zbogom "malim" fudbalskim nacijama

Utakmice protiv Farskih ostrva i Lihtenštajna nemaju veliku draž za gledaoce, a i neki selektori bi ih se rado odrekli. UEFA radi na novom sistemu kvalifikacija za EP 2016. koji bi mogao donijeti kraj takvim utakmicama.

Za Franza Beckenbauera takve utakmice su bile prava patnja. Karl-Heinz Rummenigge već godinama se zalaže da se one ukinu. Dueli protiv “malih” protivnika nikada nisu bili omiljeni ni kod trenera ni kod igrača. I njemački selektor Joachim Löw radije igra protiv jačih protivnika kako bi svoj tim održao u formi. Susreti sa “egzotičnim” reprezentacijama bi uskoro mogli postati prošlost. U centrali UEFA-e u Nyionu se užurbano radi na pronalasku dobitne kombinacije za sistem kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. Ne isključuje se mogućnost da slabiji timovi igraju predkvalifikacije, kako bi ih što manje ušlo u drugi krug takmičenja.

“Još uvijek nismo došli do konačnog rješenja. U vrhovnim gremijima se još uvijek razmataju razne opcije”, rekao je nedavno u Monte Carlu generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino. Predsjednik evropskog fudbalskog saveza Michel Platini sjedio je kraj njega i nije izgledao pretjerano sretno. Pri tome je UEFA sama sebi stvorila problem. Na narednom Evropskom prvenstvu u Francuskoj prvi put će igrati 24 umjesto 16 ekipa. Domaćini svakako učestvuju, što znači da se za preostala 23 mjesta takmiče 52 nacije.

Sam pao, sam se ubio

“Kvota” prolaska na završni turnir od skoro 50 odsto bila je pri tome svjesno izabrana od samog šefa Platinija. Više reprezentacija u završetku takmičenja znači i više sponzorskih ugovora, više novca i više zadovoljnih lidera nacionalnih saveza koji su ga izabrali na funkciju predsjednika UEFA-e. Problem je u tome što sadašnji sistem kvalifikacija u tom slučaju ne bi funkcionisao. Zbog toga se počelo razmišljati o predkvalifikacijama.

U dosadašnjim kvalifikacionim grupama sa pet ili šest timova, na turnir bi prošli i brojni trećeplasirani. To bi same kvalifikacije načinilo manje zanimljivima, a otvorilo bi vrata i svjesnom “igranju na rezultat”, odnosno dosadnim utakmicama ili čak manipulacijama. Mnogo malih kvalifikacionih grupa (naprimjer 13 grupa po 4 tima), značilo bi da svaka reprezentacija igra malo utakmica. Kvalifikacije ne bi bile zanimljive i bile bi praćene komplikovanim proračunima plasmana unutar grupe.

Mali idu u “predbaraž”?

Ostaje opcija da se manje reprezentacije poput Farskih ostrva, Lihtenštajna ili Andore pošalju u predkvalifikacije i tako zadrže kvalifikacione grupe od pet ili šest timova u kojima se na turnir plasiraju samo prvi i eventualno drugoplasirani. U njemačkom fudbalskom savezu bi sigurno pozdravili takav sistem. Mini-protivnici ne donose pune stadione gledalaca.

UEFA još ima vremena za donošenje konačne odluke. Izvršni komitet će tek u decembru 2013. saopštiti svoju odluku. Izvlačenje kvalifikacionih grupa će se održati 9.3.2014. u Nici. Same kvalifikacije počinju tek u jesen 2014. nakon završetka Svjetskog prvenstva u Brazilu.

DW

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: