Učenici se masovno upisuju u medicinsku školu zbog zaposlenja u EU

Kako sada stvari stoje, zbog drastično smanjenog broja učenika, ali i nerazumne upisne politike Ministarstva obrazovanja, u Tuzlanskom kantonu lako bi moglo doći do zatvaranja nekih srednjih škola.

Tehničke škole

Podaci govore da je ove godine svoje srednjoškolsko obrazovanje okončalo oko 7.500 učenika, a da se za upis u prve razrede srednjih škola prijavilo svega 4.500 učenika.

– Iz Gimnazije „Meša Selimović“ove godine izašlo je 11 odjeljenja, a u prvi razred bit će upisano tek pet novih. U Gimnaziji „Ismet Mujezinović“ izašlo je sedam, a bit će upisana tri odjeljenja. U Ekonomsko-trgovačkoj bit će upisana tri odjeljenja, a izašlo je sedam.Ugimnaziji u Lukavcu upisano je samo jedno odjeljenje učenika, a u Gračanici će, možda, biti upisana tek dva. U razne tehničke škole upisano je tek po jedno ili dva odjeljenja učenika – kaže Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Terzić ističe da su prije tri godine srednje škole u TK pohađale 23.000 srednjoškolaca te da je taj broj spao trenutno na 17.000.

Nekoliko odjeljenja

– Osim što je drastično smanjen broj učenika, ovakvom upisnom politikom Vlade, došlo se u situacijuda će u najskorije vrijeme Tuzlanski kanton ostati bez školovanih zanatlija i tehničara svih vrsta, jer ćemo školovati samo medicinare da bismo ih izvezli na rad u zemlje Evropske unije – upozorava Terzić.

Sličan problem ima i Mješovita srednja škola Kalesija, koja će ostati bez nekoliko odjeljenja, jer svi hoće u medicinsku zbog veće šanse da se zaposle u Njemačkoj.

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: