U Tuzli obilježen Dan slobode medija

Članovi omladinske novinske asocijacije, lokalnog tima Tuzla, obilježili su Dan slobode medija u saradnji sa Vijećem za štampu u BIH.  Javna kampanja pod nazivom „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ se realizuje u 29 gradova u Bosni i Hercegovini.

“Cilj Javne kampanje „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ jeste animacija građana da koriste svoje građansko pravo i šalju žalbe Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje, ali i da se informišu o stanju medijskih (ne)sloboda u BiH, te da konstantno ugrožavanje sloboda izražavanja i informisanja predstavlja povedu osnovnih ljudskih prava na istinito i pravovremeno izvještavanje”, istakla je Amra Avdić koordinatorica lokalnog tima Tuzla.

Volonteri Lokalnih timova ONAuBiH su na info-štandovima u centralnim gradskim zonama upoznali građane sa njihovim pravom da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija, kroz pojašnjenje Žalbene procedure Vijeća za štampu u BiH. Također su sproveli anketno ispitivanje o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na tačnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za štampu i online medije u BiH Vijeća za štampu te magazina Karike, koji kreiraju i uređuju članovi ONAuBiH.

Vijeće za štampu je u 2014. primilo 875, a od početka 2015. godine 79 žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija, od čega se 11 žalbi odnosi na komentare posjetilaca internet portala.  Od ukupnog broja žalbi, 40 je riješeno samoregulacijom tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: