U TC “PIEMONTE” U KALESIJI UPOSLENA DVA RADNIKA SRPSKE NACIONALNOSTI

Općinu Kalesija  danas  je posjetio potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, koji je prisustvovao prijemu u radni odnos dva povratnika srpske nacionalnosti. Posao u novootvorenom tržnom centru “Piemonte” dobili su Jovo Marković, povratnik u Jeginov Lug  i Ratko Delić, koji živi u povratničkom naselju Zelina. Prema riječima Kasima Selimovića, vlasnika TC “Piemonte”, upošljavanjem povratnika srpske nacionalnosti želi dati podrška održivom povratku na prostor kalesijske općine i poslati poruku povratnicima da su dobro došli u ovu sredinu. Selimović je još naglasio da je osjećao potrebu da se na ovaj način zahvali potpredsjedniku FBiH, Svetozaru Pudariću, koji je  bez uslovljavanja prisustvovao svečanom otvaranju objekta i podržao projekat upošljavanja novih radnika u TC “Piemonte”.

Potpredsjednik Pudarić je istakao da je po saznanju da Kasim Selimović planira uposliti dva povratnika srpske nacionalnost bio veoma prijatno iznenađen.

–        Ovakav čin je odraz društvene svijesti koju obično ne susrećete na ovim prostorima i iz tog razloga sam prihvatio poziv da dođem. Činjenica je da ovakva osjetljivost nije izgrađena ni na lokalnom ni drugim nivoima svih ovih godina iako je za takvim postupcima bilo prostora. Zato je ovakav čin privrednika vrijedan pažnje”, istakao je Pudarić.

Oduševljenje i veliko zadovoljstvo zbog dobijanja radnog mjesta nije krio ni Jovo Marković, koji je kazao kako u prvi mah nije mogao povjerovati da će dobiti posao.

–          Nisam mogao ni zamisliti da bi mogao dobiti posao u ovakvom objektu. Zaista nemam riječi kojom bi bi se zahvalio svom novom poslodavcu Kasimu Selimoviću i potpredsjedniku Pudariću, koju su prepoznali problem nas povratnika i da li nam priliku da zasnujemo rani odnos, rekao  je Marković i dodao da je ovim činom riješena egzistencijalni problem njegove porodice, koja se prije devet godina vratila u Jeginov Lug.

Sličnog je mišljenja i dvadesetdvogodišnji Ratko Delić iz Zeline, koji je nekoliko godina bezuspješno konkurisao za radno mjesto.

–          Zaista sam presretan što sam konačno riječio problem zaposlenja, jer sam u više navrata konkurisao za prijem u OS BiH, ali nisam imao sreće da dođem do posla. Već sam se, na neki način, bio navikao na negativne odgovore što se tiče konkursa za posao, tako da sam i ovoga puta pomislio da ponovo neće biti nikakve šanse da se zaposlim. Iznenadio sam se kad mi je strina javila da sam primljen. Još uvijek ne mogu da vjerujem da je ovo stvarnost, kaže Delić i dodaje da je zaposlenjem definitvno riješio ostati da živi na području općine Kalesija.

Podršku ovom projektu dao je i Ramiz Zahirović, poslanik u Parlamentu FBiH, koji je uz potpredsjednika Pudarića boravio u TC “Piemonte”

Inače, preduzeće “Piemonte” u vlasništvu Kasima Selimovića   spada u grupu značajnijih preduzeća srednje veličine u trgovinskoj oblasti u ovom dijelu BiH. U trgovinskim objektima širom Tuzlanskog kantona “Piemonte”zapošljava više od 100  radnika.

 

M.Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: