U Srebreniku, Čeliću i Gračanici proglašeno stanje prirodne nepogode

Kiša koja juče pada neprestano, ponovo stvara probleme u gotovo svim općinama Tuzlanskog kantona. Iz sata u sat, situacija izazvana obilnim padavinama širom Tuzlanskog kantona je sve kritičnija. Tako je zbog popalva i pokretanja klizišta stanje prirodne nesreće, proglašeno u Čeliću, Srebreniku I Gračanici.

Prema izvještaju kantonalnog operativnog centra CZ-e, vodostaj na brani jezera Modrac u 13,00 sati iznosio je 199,45 m.n.m.
Vodostaj se konstantno povećava 3-4 cm na sat.
Ispust kroz temeljne otvore je 75,9 m3/s.

Zatvoreni magistralni i regionalni putevi na području TK

– Magistralni putni pravac M 18 Tuzla-Orašje u Ormanici i Ceriku u 10,20 sati
– Magistralni putni pravac M 14.1 Gradačac – Pelagićevo 09,40 sati
– Regionalni put Gradačac-Modriča u 12,27 sati
– Regionalni putni pravac R 462 Gradačac-Ormanica
– Regionalni putni pravac R 460 Gradačac- Gračanica
– R-458 Lopare-Brčko (u Čeliću, izlijevanje rijeke Šibošnice)
– R-461a Srebrenik-Orahovica (u mjestu Luke)
– M-4 Tuzla-Doboj, na nekoliko mjesta u mjestu Donja Orahovica u Stanić rijeci i kod Vege.

Općina Čelić
U općini Ćelić proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano poplavama i klizanje tla usljed obilnih kišnih padavina
U općini Čelić rijeka Šibošnica izlila se iz korita i poplavila nekoliko stambenih objekata i puteva. Stanovništvo je u panici i vrši se evakuacija stanovništva iz ugroženih područja, oko 50 stambenih objekata je okruženo vodom. Nekoliko porodica je evakuisano. Čelić u potpunosti blokiran iz razloga prekida saobraćaja iz svih pravaca iz pravca Brčkog, Lopara i Tuzle.

Općina Gradačac
U općini Gradačac proglašeno stanje prirodne i druge nesreće izazvano poplavama.  Stanje u MZ je alarmantno sve riječice i potoci su izlili iz korita Rajščanska, Međička poplavili i ugrozili nekoliko stambenih objekata. U MZ Kerep evakuisano je 5 porodica i iz MZ Ledenice Gornje evakuisane su dvije porodice. U MZ Rajska vodena bujica je odnijela most na lokalnom putu. Zbog kvara na dalekovodu naselja Zelinja i Međeđa su bez napajanja e. enrgijom.

Općina Gračanica
U općini Gračanica proglašeno stanje prirodne i druge nesreće izazvano poplavama.  Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07,00 sati iznosio je 358 cm i ima tendenciju rasta. Orahovička rijeka, Pribavska rijeka,Lohinjska rijeka i Lukavačka rijeka, riječice lokalni potoci poplavili su 200 stambenih objekata. Iz 100 stambenih objekata su evakuisane porodice.

Općina Srebrenik
U općini Srebrenik proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano poplavama usljed obilnih kišnih padavina.
Rijeka Tinja i Sladnjanka su se izlile i poplavile:
– cca 600 ha obradivog zemljišta
– cca 150 stambenih i oko 200 pomoćnih objekata
Vodostaj rijeke Tinje usljed kišnih padavina je porastao na 4,10 m (kritična tača 270)

Općina Kalesija
U općini Kalesija izlila se rijeka Gribaja i Prnjavorska rijeka i poplavile jedan stambeni objekat i oštetile most u Hidanima.

Općina Živinice
U općini Živinice porast vodotoka i lokalnih potoka u nasleju Ciljuge ugroženo nekoliko stambenih objekata.

Općina Lukavac
Izlile su se rijeke Turija, Jala i Rakovac i poplavile poljoprivredno zemljište zasijano poljoprivredne kulture u poljima Bokavačko i Bistaračkom polju i nizvodno u Puračiću. Rijaka Turija je u naselju Kišići poplavila 20 stambenih objekata.

Općina Doboj Istok
Izlile su se rijeke Orahovačka, Sokoluška,Lohinjska, Pribavska Lukavačka i poplavile oko 50 stambenih objekata u MZ Brijesnica, 150 ha poljoprivrednih površina, srušili jedan most i oštetili veliki broj lokalnih putnih komunikacija.

Općina Tuzla
U Gornjoj Tuzli na rijeci Jali poplavama oštećen most dva stambena objekta odsječena.

Općina Kladanj
U općini Kladanj proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano poplavama usljed obilnih kišnih padavina. Rijeka Drinjača je ugrozila stabilnost i prohodnost tru mosta od kojih jedan prijati obustavi saobraćaja na potezu Kladanj- Muška Voda. Rijeka Suha je poplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata. Evakuisano je i nekoliko porodica. Ugrožen j most gdje se nalazi premoštenje vodovoda za Tuzlu.

U općinama Banovići,Teočak i Sapna za sada nisu registrovane poplave.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: