U Potočarima počela reekshumacija posmrtnih ostataka 65 srebreničkih žrtava

U Memorijalnom centru u Potočarima počela je reekshumacija posmrtnih ostataka 65 žrtava radi reasocijacije, odnosno kompletiranja tijela.

Riječ je o žrtvama koje su ubijene tokom genocida 1995. godine na području Srebrenice, a planirano je da reekshumacija traje do 29. jula.

Izmještanje masovnih grobnica zbog prikrivanja zločina i uništavanja tragova imalo je za posljedicu pronalazak nekompletnih tijela u masovnim grobnicama koje su pronađene na području Srebrenice, Bratunca, Zvornika i Vlasenice.

Istražitelj Instituta za nestale osobe BiH Sadik Selimović kaže da će dosad s ovih 65 tijela ukupno biti izvršena 401 reekshumacija radi reasocijacije.

-Postoji još oko hiljadu slučajeva za koje treba izvršiti reekshumaciju. Ovo je sve pokazatelj koji su razmjeri zločina. Mnoga tijela još nisu kompletirana – istakao je Selimović.

Bekiru Ademoviću su u genocidu u Srebrenici ubijeni otac Bekto i brat Adem, a obojica su ukopani u Memorijalnom centru Potočari.

– Otac je ubijen u Pilici, a brata Adema smo našli u Branjevu. Nijedno tijelo nije kompletno. Danas će biti izvršena reekshumacija za oca Bektu. Osjećaj je težak. Otvara se mezar, nije jednostavno. Nadamo se da ćemo na kraju kompletirati tijela, da i oni nađu svoj mir, a i mi sa njima – kaže Ademović.

Samir Kurtić je zadnji put oca Sadika vidio 1993. godine kada su se rastali. Samir je konvojem 1993. otišao u Tuzlu, a njegov otac Sadik je ostao u Srebrenici. Danas je došao da izvrši reeksumaciju za oca. I poslije današnje reekshumacije tijelo Samirovog oca neće biti kompletno.

– Danas neće biti kompletirano tijelo, našli su mu lijevu potkoljenicu. Nastavićemo tragati i dalje. Imao je 33 godine kada je ubijen – kaže Kurtić.

U Memorijalnom centru Potočari dosad je ukopano 6.504 žrtave genocida.

 

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: