U ponedjeljak sjednica Skupštine TK: Ko će biti novi ministri?

Buran politički vikend u Tuzlanskom kantonu epilog bi trebao imati sutra (ponedjeljak) na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, kada će se zastupnici izjašnjavati o smjeni ministara iz SDA i glasati za njihove nasljednike, koje će predložiti novoformirana koalicija SDP-SBB.

Nakon što je premijer TK-a Sead Čaušević, slijedeći instrukcije partijskog vrha iz Sarajeva, pokrenuo proceduru smjene petero ministara iz SDA, gotovo sve stranke su u vanrednom ‘stalnom zasijedanju’. Dojučerašnji partneri, SDP i SDA, svako za sebe preko vikenda su pokušavali obezbijediti potreban broj glasova. Kako stvari trenutno stoje, SDP je puno bliže tome da ostane na vlasti.

Osim koalicije sa SBB BiH, koju su u Sarajevu dogovorili Lagumdžija i Radončić, u SDP-u tvrde da su uspjeli ostati ‘u ljubavi’ s Narodnom strankom Radom za boljitak. To ih je koštalo jednog ministarskog mjesta. Tako će u pet ‘SDA fotelja’ zasjesti trojica ministara iz SBB (MUP, prostorno uređenje i boračka zaštita), NS Radom za boljitak će predložiti ministra poljoprivrede, dok će ministar finansija biti iz SDP-a.

Kako Bportal saznaje, novi ministar prostornog uređenja bit će arhitekta iz Tuzle Nermin Duranović, dok će u fotelju ministra MUP-a, umjesto Bege Gutića zasjesti 35-godišnji Amir Husić iz Lukavca, nekadašnji predsjednik Unije studenta Univerziteta u Tuzli, a trenutno uposlenik Ministarstva sigurnosti BiH. Ministra za boračka pitanja predložit će Općinski odbor SBB Gradačac.

Imena svih pet novih ministara morala bi biti poznata do sutra u 11 sati, za kada je zakazan početak sjednice Skupštine TK.

Međutim, međustranački razgovori još traju. U najvećoj dilemi su u NS Radom za boljitak, jer nisu sigurnu da li će njihova stranka ostati u vladajućoj koaliciji na državnom i federalnom nivou. Ukoliko sutra podrže novu vladajuću većinu u TK-a, moglo bi im se desiti za za nekoliko sedmica ili čak i prije, zavisno od dogovora Lagumdžija-Čović, odnosno SDP-HDZ BiH, ostanu bez ministara. SDP i SBB bi u Tuzlanskom kantonu i u slučaju koalicije sa HDZ BiH imali 18 glasova (13 SDP, 4 SBB i 1 HDZ).

Kalkulacija je mnogo, pa si čak moglo desiti i da se na sutrašnjoj sjednici Skupštine neka od ‘zainteresiranih strana’ jednostavno ne pojavi, što bi odložilo izglasavanje smjene i izbor novih ministara.

(E. H. / Bportal.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: