U Općini Kalesija održan sastanak sa privrednicima

Danas je u Kalesiji održan sastanak predstavnika  vlasti sa kalesijskim privrednicima.

Cilj sastanka, prema riječima vršioca dužnosti načelnika općine Kalesija Salmira Avdibašića, bio je da se sagledaju mogućnosti i perspektive kalesijske privrede i otklone svi eventualni nedostaci, posebno u pogledu administrativnih barijera.

Privrednicima se obratio i Alija Muminović, zamjenik ambasadora BiH u Republici Turskoj koji je naglasio da postoji interes turskih privrednika za ulaganja u našu zemlju, ali da se prije toga moraju uspostaviti bliži kontakti i izraditi privredni vodič, u kojem bi se navele mogućnosti  privrednika.. Naveo je i da postoji želja za bratimljenjem privredno razvijenih turskih opština sa Kalesijom, čime bi se stvorili preduslovi za brža ulaganja turskih biznismena na ove prostore.

Dodao je da veliku mogućnost  za izvoz roba i proizvoda na tursko tržište imaju privrednici koji se bave prehrambemom i poljoprivrednom proizvodnjom, posebno proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina, malina, jagoda, oraha i drugih voćarskih kultura, ali i da u manjoj mjeri na tržištu ima mjesta i za proizvode iz oblasti metalske industrije.

Kalesijski privrednici su kao poseban segment naveli neophodnost bržeg i efikasnijeg rada lokalne uprave, u pogledu izdavanja neophodnih dozvola.  Od općinske vlasti je zatraženo da se  Direkciji cesta FBiH uputi zahtjev za sanacijom klizišta na magistralnom putu M4, Tuzla – Zvornik, u naselju Babajići, kako bi se ponovo uspostavilo normalno funkcionisanje saobraćaja od Kalesije prema Tuzli.

Istaknuto je da nadležne institucije već devet mjeseci nisu učinile ništa na rješenju problema ove putne komunikacije, zbog čega privrednici, ali i ostali građani, svakodnevno trpe velike štete.

 

(Radio Feral)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: