U martu nas očekuju snijeg i obilne kiše

Nakon sunčanog i prilično toplog februara, naslućivao se kraj zime…

Međutim, prognoze za mart, iako donose temperature iznad nule, ne nude puno prostora za optimizam. Prema nagovještajima meteorologa, čeka nas izuzetno kišan mjesec.

Meteorolozi i za danas u cijeloj Bosni i Hercegovini predviđaju pretežno oblačno vrijeme.

Od sredine dana kiša se očekuje u većem dijelu zemlje, a na planinama i slab snijeg.

Puhat će vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne jugo, u drugoj polovini dana vjetar u skretanju na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 14°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana povremeno je moguća kiša. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 4°C, a najviša dnevna oko 9°C.

Nakon stabilnije i nešto sunčanije srijede, 2. marta, ali i nižih temperatura, od 3. marta ponovo stižu oblaci i period sa puno padavina.

Poznati svjetski meteo-sajt accuweather.com, u dugoročnoj prognozi za mjesec mart najavljuje kišu iznad BiH sve do sredine mjeseca, kada se očekuje novi pad temperatura, a kišu će zamijeniti snijeg. Pahulje će nas pratiti povremeno od 15. do 18. marta, nakon čega ponovo stiže kiša.

Prvi sunčani dani stižu nakon 20. marta, ali će se sve do kraja mjeseca smjenjivati sa kišnim intervalima, kako će započeti i prvi dani aprila.

Maksimalna temperatura zraka u unutrašnjosti zemlje uglavnom će se kretati od 10 do 12 stepeni, na jugu nešto toplije, izuzev sredinom marta kada će nas uz snježne oborine u jutarnjim satima dočekivati i minusi. Do kraja marta ne očekuje se temperatura veća od 14 stepeni.

Popularni norveški sajt yr.no također najavljuje dugo kišno razdoblje iznad BiH, ali sa malo više optimizma, predviđajući kratkotrajne sunčane periode između oblaka.

Prvi pretežno sunčani dan najavljuje se za 8. mart, no ne i naručito topao, sa maksimalnom temperaturom od 12 stepeni Celzijusa. Već tokom noći stiže naoblačenje, a narednog dana kiša i pad temperature.

Poučeni iskustvom od prije dvije godine, kada je cijela zemlja za samo dva dana potopoljena, nagovještaj dugih martovskih padavina već sada budi slutnje i strah.

Untitled-1-1

MOJportal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: