U PONEDJELJAK PUŠTANJE U RAD SOLARNE ELEKTRANE U KALESIJI (FOTO)

Svečano puštanje u rad  solarne elektrane u Kalesiji  planirano je za ponedjeljak, 19.marta, sa početkom u 14 sati u Kalesiji.  Investitor  je firma “EKO ENERGIJA” – Kalesija, vlasnika Selmira Fatića. Kompletna investicija izgradnje elektrane iznosila je 800 hiljada KM.  Otvaranjem ove elektrane,  firma “”EKO ENERGIJA” – Kalesija će  prikupljati sunčevu energiju, koju će, pomoću solarnih modula, pretvarati u električnu energiju, a potom  slati  u sistem Elektroprivrede BiH.

Prema riječima vlasnika preduzeća Selmira Fatića,   prilikom instalacije solarnih modula korištena je najsavremenija tehnologija u ovoj oblasti.   Solarna oprema je  instalirana na krovu Gradske dvorane u Kalesiji, nakon što je u maju prošle godine Općinsko vijeće Kalesija donijelo Odluku o dodjeli u zakup krova dvorane za ovu namjenu.

Fatić ističe da će nakon otvaranja solarne elektrane firma   “EKO ENERGIJA” nastaviti sa praksom uzimanja u zakup  slobodnih površina na  krovovima  stambeno – poslovnih objekata na području općine Kalesija,  kako bi u perspektivi prikupljali što više sunčeve energije koja će se pretvarati u električnu energiju.

Svečanom puštanju u rad solarne elektrane u Kalesiji  će prisustvovati federalni premijer Nermin Nikšić, federalni ministar energije ,rudarstva i industrije Erdal Trhulj, premijer TK-a Sead Čaušević, predsjednik Skupštine TK Bajazit Jašarević, ministar industrije ,energetike i rudarstva Željko Knežiček i drugi.

Foto:

M.Zulić.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: