U KALESIJI STARTALA AMATERSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Kalesija je jedna od rijetkih Općina BiH koja ne raspolaže sa seniorskim košarkaškim timom.
Nekoliko entuzijasta, zaljubljenika u ovaj sport, je odlučilo to promjeniti, pa se nedavno u Kalesiji rodila ideja o osnivanju amaterske košarkaške lige.

AKOL liga, prema planu, bi trebala postaviti zdrave temelje za vraćanje nekadašnje seniorske ekipe košarkaškog kluba Bosna.
Kalesija ima odličnu školu košarke, pa su tako mlađe selekcije KK Bosna u protekloj sezoni zabilježili odlične rezultate u Regionalnoj ligi TK.

— U nedjelju (03. juni 2012.) u sali MSŠ Kalesija se skupio veliki broj ljubitelja košarke.
Za učešće u prvoj sezoni AKOL lige se prijavilo osam ekipa iz općine Kalesija; KK Bosna (juniori), Kalesija, CEZAM Tojšići, Miljanovci, Dubnica, Memići, Vukovije i Tojšići.

Važno je napomenuti da je ovakva liga jedinstvena na području TK, a li i šire.
Sve troškove lige, što uključuje plaćanje dresova (majica) i plaćanje profesionalnih sudija, snose isključivo timovi koji su uzeli učešće.

Veliku podršku ovom projektu je dao i Upravni odbor Sportskog saveza općine Kalesija, odnosno predsjednik Muhamed Avdić.
Upravo je Avdić i otvorio ovo takmičenje, a u svom obraćanju pred velikim brojem  mladih ljudi je obećao da će Sportski savez biti na raspolaganju u narednom periodu kako bi liga dobila na još većem značaju.
Ukoliko mladi ljubitelji ovoga sporta ustraju u ovoj ideji, načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović, će  dati i svoj doprinos, odnosno podršku Općine.

Prvu utakmicu AKOL lige je odigrala domaća ekipa, Kalesija, koja se sastala sa ekipom iz Dubnice.
Bila je to veoma dobra utakmica, a prvi koš u ligi je postigao Enver Mehić, koji je na otvaranju utakmice postigao poene za vodstvo Dubnice od 0:3.
U četiri odigrane utakmice viđena je dobra košarka, najveće iznenađenje prvog kola jeste pobjeda ekipe iz Vukovija protiv CEZAM-a, jednog od favorita za osvajanje lige.
Sve utakmice su prošle u veoma korektnom i sportskom nadmetanju, a nije izostala niti podrška sa tribina.

Prvog dana takmičenja su odigrane sve utakmice prvog kola, a postignuti su sljedeći rezultati:

Kalesija – Dubnica 59:39
KK Bosna – Tojšići 23:26
Vukovije – CEZAM 27:24
Miljanovci – Memići 30:14


Narednih šest nedjelja će se igrati utakmice AKOL lige, a četiri prvoplasirane ekipe će igrati razigravanje za prvaka u prvoj sezoni.

Admir Karić/Kalesija.info

FOTO:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: