U Kalesiji pod vodom 15 hektara poljoprivrednog zemljišta

Prema podacima  Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Tuzla,  obilne kišne padavine su  posljednjih dana uzrokovale porast vodostaja na svim vodotocima u Tuzlanskom kantonu. Vodostaj na HA Modrac je u porastu i jutros u 7,00 sati bio je 199,34 m.n.m. i u posljednjih 24 sata porastao je za 37 cm, dok je ispust kroz temeljne otvore brane značajno povećan i bio je 54,7 m3/s.

Općina Kalesija:
Trenutno je pod vodom oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta na lokalitetu ispod brda Vis i na potezu Čanići – Hambare. Vodostaj rijeke Spreče je u porastu.

Općina Živinice:
Na području općine Živinice, rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta u naseljima Suha, Šerići, Barice i Ciljuge. Trenutno nema ugroženih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.

Općina Gračanica:
Visina vodostaja rijeke Spreče u 7,00 sati na mjernom mjestu Most za Karanovac iznosila je 310 cm, odnosno za 10 cm je veća od nivoa kada se poduzimaju mjere zaštite od poplava.
Poplavljeno je oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema ugroženih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.

Općina Doboj Istok:
Nabujali lokalni potok je treći puta u ovoj godini poplavio oko 20 stambenih objekata u naselju Polje, MZ Klokotnica, u blizini stadiona Luke, općina Doboj Istok. Nije izvršena evakuacija stanovništva u pomenutom naselju. Na području općine Doboj-lstoka rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta.

Klizišta
U toku jučerašnjeg dana OSCZ Doboj Istok je prijavljeno od strane građana ponovno pomjeranje tla na aktivnim klizištima u MZ Klokotnica u naseljima Frkani, Dizdari i Gnječe, kao i odron na lokalnom putu Kumsal u MZ Brijesnica Velika. U naselju Hanđelići u MZ Vitinica, općina Sapna, prijavljeno je novo klizište.

Požari
Vatrogasci su na području TK uglavnom imali mirnu noć, osim u Tuzli gdje su u protekla 24 sata dva puta intervenisali i ugasili požar, i to:
– trafo – stanica kod pozorišta u centru grada,
– vikendica u naselju Moluhe, općina Tuzla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: