U Kalesiji počela kulturna manifestacija “Ikre”

Održavanjem tribine “Knjiga i biblioteka u savremenom dobu” u Kalesiji je počela 20.kulturna manifestacija “Ikre”, kojom se obilježava oktobar – Mjesec knjige.

Na tribini su govorili književnik Hadžem Hajdarević, Edin Jahić, direktor Narodne univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, Enisa Žunić, rukovodilac Službe za matične poslove i razvoj bibliotekarstva NUB “Derviš Sušić” Tuzla, i Fahrudin Sinanović, predsjednik Društva bibliotekara Tuzlanskog kantona.

Na početku tribine proučena je Fatiha za rahmetli prof. dr. Muniba Maglajlića, koji je bio gost Kalesije i na prvoj manifestaciji “Ikre” 1996. godine.

Domaćini su podsjetili na riječi Maglajlića,koji je kazao da je u miru knjiga naš najjači top.

– Za normalnog, civiliziranog čovjeka sramota je ne biti član biblioteke. Bosna i Hercegovina je u 17. stoljeću bila najbibliotečkiji prostor u Evropi. Danas, nažalost, stanje nije takvo. Agresori su uništili devet desetina književnog fonda, sistematski je uništavao biblioteke. Držao se pravila:“Ako atakuješ na nekoga, prvo mu ubij knjigu.”Odnos prema biblioteci je odnos prema svom dostajanstvu, prema svom identitetu – kazao je Hajdarević.

Nakon tribine, svečano je otvorena biblioteka u OŠ Kalesija, kojoj je Jahić, u ime Društva bibliotekara TK,poklonio knjige.

 

F. Sinanović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.