U Kalesiji pada snijeg, vozači oprez (FOTO)

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima oblačno i prohladno vrijeme, sa snijegom. Temperatura zraka u Kalesiji u 8 sati iznosila je 0 stepeni, relativna vlažnost vazduha 98%, a atmosferski pritisak 979 hektopaskala. Količina padavina na području općine Kalesija u protekla 24 sata iznosila je 7 l/m2. Prema prognozama prijepodne nas očekuje oblačno vrijeme, sa snijegom, dok će u poslijepodnevnim satima doći do prestanka padavina. Maksimalna dnevna temperatura do 7 stepeni celzija.

kalesija-snijeg-09-11-2016

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH  u četvrtak će biti pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Prijepodne na istoku i sjeveroistoku Bosne, uglavnom, bez padavina, a poslijepodne u Krajini i na zapadu Bosne. Snijeg ili susnježica su mogući iznad 800 metara nadmorske visine. Jutarnje temperature kretat će se od -1 do 4, na jugu od 5 do 9, a dnevne od 4 do 10, na jugu od 10 do 14 stepeni.

U petak će biti oblačno vrijeme sa kišom. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne padavine uglavnom prema kraju dana i u večernjim satima. Jutarnje temperature iznosit će od -2 do 3, na jugu od 4 do 8, a dnevne od 5 do 10, na jugu od 11 do 15 stepeni.

U subotu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U područjima iznad 900 m nadmorske visine sa susnježicom i snijegom. Jutarnje temperature od -1 do 4, na jugu od 4 do 9, a dnevne od 4 do 10, na jugu od 10 do 15 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

kalesija-snijeg-2-09-11-2016

NESTANAK ELEKTRIČNE ENERGIJE

Zbog radova na elektrodistributivnoj mreži, danas će veći dio kalesijskih naselja biti bez električne energije. Radi se uglavnom o kratkotrajnim prekidima.

Struje u vremenu od 9 do 10 sati i 30 minuta, neće imati mještani sljedećih naselja: Dubnica, Kalesija Centar, Donji Tubići, ulice Senada Požegića, Kalesijskog odreda, 12.marta, Prnjavor, Gornji Rainci, Mahmutovići, Miljanovci, Sarači, Jahići, Živčići.

U periodu od 10:30 do 12 sati bez snadbijevanja električnom energijom bit će: Brda, Hrvačići, Brezik, Kalesija Gornja, Pogon, Šahbazi, Kadrići, ulice Begana Ferhatovića i Senada Mehdina Hodžića, Markovići, Memići, Bulatovci i Staro Selo.

Također, danas u periodu od 12 do 13 sati i 30 minuta struje neće imati: Gojčin, Jelovo Brdo, Jajići, Kalesija Gornja – Pahunjak, Palavre, Zelina, Zolje i Zukići.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA ZA SRIJEDU, 09.NOVEMBAR

Biometeorološke prilike će se popravljati sa odmicanjem dana, usljed djelimične stabilizacije vremena.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će biti osjetno hladnije u odnosu na protekli period. Poželjno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju.
STANJE NA PUTEVIMA

Prema informacijama iz BIHAMK-a, nove padavine ovoga jutra uslovljavaju sporije odvijanje saobraćaja na putevima u BiH.

Posebno se izdvajaju dionice u višim planinskim predjelima, gdje je kolovoz zasniježen, a zbog niskih temperatura moguća je i mjestimična poledica. Na dionicama u nižim predjelima, kolovoz je pretežno mokar.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da na put na kreću bez zimske opreme, kao i da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putu.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz.

Zbog izvođenja radova na redovnom održavanju sistema u tunelima na autocesti A1, večeras (09.11.) od 22 sata do sutra (10.11.) do 05:00 sati najavljeno je zatvaranje dionice Tarčin-Lepenica.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.
Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova na području Hrvatske, na graničnim prelazima Orašje-Županja i Bosanski Brod-Slavonski Brod vozila saobraćaju usporeno, tako da se vozačima preporučuje da što manje koriste ova dva granična prelaza.

FOTO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: