U KALESIJI ODRŽANA MANIFESTACIJA “DANI POVELJE”

U organizaciji JU Gradska biblioteka Kalesija i Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Kalesija i ove godine upriličena je dvodnevna manifestaciju “Dani Povelje”.

Ova manifestacija se održava u povodu obilježavanja 29. augusta, dana kada je 1189. godine napisana Povelja Kulina bana, najstariji pisani dokument na bosanskom jeziku u kojem se spominje država BiH.

Manifestacija je prethodnih godina počinjala 29. augusta, ali je ove godine došlo do pomjeranja termina zbog bajramskih blagdana.

Prvog dana manifestacije, u galeriji kalesijskog BKC-a otvorene su izložbe slika “Reljef Bosne” kalesijskog slikara Sejfulaha Imamovića, kao i izložba “Stara Bosna”, na kojoj su predstavljene slike koje su nastale na likovnoj koloniji “Džafići 2011.”, a koje su rađene po historijskim motivima.

Također, promovirana je i knjiga Sejfulaha Imamovića “Leksikon tradicionalnih bosanskih termina”.

Drugog dana manifestacije, u Gradskoj biblioteci je upriličena promocija knjige “Snagovo i okolina kroz vijekove” autora magistra Dževada Tosunbegovića.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo što je Kalesija manifestacijom “Dani Povelje” nastavila da obilježava jedan od najznačajnijih datuma u povijesti BiH, saopćeno je iz JU Gradska biblioteka Kalesija.

foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.