U Kalesiji održan 4. sajam ekološki zdrave hrane, tradicionalnih proizvoda i turizma

 U petak i subotu u prostorijama Mješovite srednje škole Kalesija održan je “Četvrti sajam ekološki zdrave hrane, tradicionalnih proizvoda i turizma – Kalesija 2012”. Prvi dan sajma je bio teoretski na kojem su  se sudionici kroz stručna predavanja upoznali sa teoretskim aspektima i prednostima korištenja prirodnih, ekoloških resursa u proizvodnji zdrave hrane i turističkim potencijalima općine. Predavači su bili dr. Meho Bašić, Tehnoloski fakultet Tuzla, dr.Midhat Glavić, magistar Meho Majdančić i Hasan Sinanović, prof.

Drugog dana svoje proizvode izlagali su poljprivredni proizvođači iz Kalesije, Tuzle, Živinica, Sapne, Teočaka… Gosti Sajma, kojeg je otvorio ministar poljoprivrede u Vladi TK-a. On je prilikom otvaranja istakao da će Vlada TK-a i ubuduće pružati podršku ovakvim projektima koji doprinose razvoju poljoprivrede i proizvodnji zdrave hrane.

 

Elviru Brkiću nagrada za ćurtu u pekmezu

 

Gosti Sajma su bili i predstavnici Poljoprivredne srednje škole Bar (Crna Gora) i Srednje poljoprivredne škole Šabac (Srbija).

Na kraju su dodijeljene i nagrade najboljima. U kategorija: voće i proizvodi od voća nagrade su dobili: Maksida Požegić, za punjene smokve, Edina Atiković, za sok od grožđa, i Hašim Rizvić, za sušeno voće (autohtone vrste). Specijalne nagrade u ovoj kategoriji dobili su Mujo Hasanović, za ljekovito bilje, i Adem Jasiković, za sadnice jagode.

U kategoriji povrće i proizvodi od povrća nagrađeni su Admir Barčić, za svježi paradajz,  Muhiba Murić, za ukiseljeni karfiol, i Elvir Brkić, za ćurtu u pekmezu. U kategoriji med i ljekovito bilje najbolji su bili Safet Kahrimanović, planinski med u saću, Ferid Bečić, mehlemi od meda, i Mirhat Kahrimanović, livadski med. Specijalnu nagradu u ovoj kategoriji dobio je i Midhat Džafić, za matičnu mliječ. Najbolji u kategoriji mlijeko i mliječni proizvodi bili su Nizama Bečić, sir sa paprikama, Ana Stjepanović, dimljeni kravlji sir, i Samira Vildić, sir sa kajmakom. I u kategoriji tradicionalnih bosanskih proizvoda najbolji su bili Aida Sakić, za pitu od pekmeza,

 

Bečići i ove godine osvojili nagrade

Udruženje kalesijske žene, za bosanske rukotvorine, i MSŠ Kalesija, za tradicionlana bosanska jela koje su spremili pekari ove škole. Specijalnu nagradu u ovoj kategoriji dobilo je Udruženje „Suvenir“ Tuzla.

Bračni par Nizama i Ferid Bečić su i ove godine, kao i svih prethodnih, osvojili nagrade u svojim kategorijama.  Kako kažu, zadovoljni su što imaju priliku na sajmu pokazati ono što rade i proizvode i već se raduju dolasku na naredni sajam.

Organizator sajma bilo je Udruženje „Citizen“. Mersad Hasanović, predsjendik Udruženja, je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je i ove godine na Sajamu bilo dosta izlagača, te da se još jednom pokazalo da je proizvodnja ekološki zdrave hrane velika šansa za Kalesiju.

 

(Kalesijske novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: