U Kalesiji obilježen Dan državnosti BiH

U povodu obilježavanja 25.novembra Dana državnosti BiH danas je u Kalesiji održana svečana akademija.

Nakon uvodnog obraćanja predsjedavajućeg općinskog vijeća Esada Čanića, prigodnim referatom prisutnima se obratio dr.Sead Selimović, profesor historije na Univerzitetu u Tuzli.

Selimović je najveći dio referata posvetio granicama BiH kao faktoru državnosti BiH i značaju ZAVNOBIH-a.  Istakao je da je BiH jedna od najstarijih država na Balkanu i da su granice naše zemlje neupitne od srednjeg vijeka do danas. Selimović je posebno naglasio želju velikosrpskih i hrvatskih intelektualaca prije ZAVNOBIH-a da se BiH veže za Srbiju i Hrvatsku, ali su  Avdo Humo i Rodoljub Čolaković, prije svih,  zastupali tezu da BiH mora biti samostalna Republika u sastavu Jugoslavije. Njihovu ideju je podržao i Josip Broz Tito, što je potvrđeno na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, u noći sa 25 na 26.novembar 1943. godine.

Nakon Selimovića, obratio se i načelnik općine Kalesija Nedžad Džafić, koji je svim građanima uputio čestitku u povodu Dana državnosti BiH.

Prije svečane akademije delegacije Općine Kalesija, političkih subjekata, boračkih i nevladinih organizacija i udruženja su položile cvijeće na centralnom spomen obilježju u Kalesiji i odali počast svim šehidima i pogunulim borcima.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: