PORODICAMA ŠEHIDA I POGINULIH BORACA POSTHUNO URUČENA PRIZNANJA “PLAKETA SA ZLATNIM LJILJANIMA”

U povodu obilježavanja Dana šehida danas  je u Kalesiji organizirana svečana akademija na kojoj su uručena općinska priznanja „Plaketa sa zlatnim ljiljanima“, koja  se posthumno dodjeljuju šehidima i poginulim bocima sa područja kalesijske općine.

Priznanja je primilo ukupno 286 članova porodica šehida i poginulih boraca.

Nakon učenja fatihe i polaganja cvijeća na centralnom spomen obilježju, svečana akademija je održana u BKC-u „Alija Izetbegović“ u Kalesiji.

Obraćajući se prisutnim porodicama načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović je još jednom odao zahvalnost svim šehidima i poginulim borcima i podsjetio na njihovu hrabrost i odlučnost u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, posebno naglasivši obavezu općine Kalesija da porodicama šehida i poginulih boraca pruži adekvatnu pomoć.

 

Inače, u poslijeratnom perodu praksa je bila da se ovo priznanje dodjeljuje u povodu obilježavanja Dana općine Kalesija, 23.maja, kada su boračka udruženja, za ovu kategoriju priznanja, obično predlagala po desetak poginulih boraca.

 

Međutim, ove godine je  Komisija za obilježavanje značajnih datuma i događaja predložila, a Općinsko vijeće usvojilo odluku,  da se organizira zasebna manifestacija na kojoj bi se „Plaketa sa zlatnim ljiljanima“ ,na jedom mjestu  i u isto vrijeme, posthumno uručila svim šehidima i poginulim borcima, sa područja općine Kalesija, koji u proteklim godinama nisu primili ovo priznanje.

 

Glavni argument, kojom su se vijećnici vodili prilikom donošenja ovakve odluke, bio je da bi, ukoliko se nastavi sa praksom da se svake godine dodijeli po desetak priznanja, trebalo još namanje dvadeset godina da priznanje dobiju sve porodice šehida i pogunulih boraca sa područja općine Kalesija.

Svečanoj akademiji u Kalesiji su pored općinskog načelnika i njegovih saradnika prisustvovali kalesijski vijećnici, predstnici boračkih organizacija i udruženja, brigadni general OS BiH i ratni komandant Mirsad Gutić, predstavnici vjerskog i političkog života općine Kalesija.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: