U KALESIJI ALARMANTNO, KLIZIŠTA UGROŽAVAJU STAMBENE OBJEKTE

Situacija na području općine Kalesija, usljed obilnih padavina, dodatno se usložnjava. Pored  poplava zbog kojih je ugroženo  blizu  40 stambenih objekata na području općine Kalesija, dodatni problem predstavlja pojava novih klizišta.

Prema informacijama koje smo dobili od Hazima Halilovića, šefa Službe civilne zaštite Kalesija, nova klizišta koja ugožavaju stambene objekte pojavila su se u Lipovicama, Zukićima, Jajićima i Tojšićima. Tokom dana veliko klizište pojavilo se u Lipovicama, koje ugrožava i nekoliko kuća.

Pod vodom je i dalje veliko područje općine Kalesija. Najteža situacija je u Tojšićima, Prnjavoru i Memićima. U Tojšićima je ugoženo 30 stambenih objekata, a deset porodica je evakuisano. U Prnjavoru je poplavljeno šest kuća, jedna porodica je evakuisana, dok su u Memićima 3 kuće u vodi.

Putna komunikacija Kalesija – Tuzla u naselju Prnjavor je prohodna samo jednom trakom i to otežano zbog vode na kolovozu. Regionalni put Kalesija –Gojčin je zatvoren za sav saobraćaj. Zbog izliva vode na magistralni put otežan je saobraćaj i u Gornjoj Kalesiji. Potpuno je obustavljen saobraćaj na putu Kalesija – Osmaci i Rainci – Repuh. Naselje Čanići u donjim Raincima je potpuno odsječeno

Halilović navodi da su uposlenici Civlne zaštite na terenu i da pokušavaju pomoći stanovništvu na ugroženim područjima.

Prema njegovim riječima najvjerovatnije će se tokom dana pristupiti i evakuaciji stanovništva sa najugroženijih područja.

Iz Civilne zaštite pozivaju stanovništvo da se uključi u čišćenje kanala i propusta, koji izazivaju poplave većih razmjera.

Također, mole se građani da uključe vlastitu mehanizaciju i druga neophodna sredstva i pomognu komšijama i građanima koji su ugroženi od poplave i klizišta.

pijaca u Memicima jajici jajici 3 jajici 2 hidani 1 hidani

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: