U Diti radnicima isplatili sedam plaća

Pokretanjem proizvodnje tečnih i praškastih deterdženata u tuzlanskoj fabrici Dita, u proteklih šest mjeseci je ostvaren promet u iznosu od oko 1,4 miliona maraka, potvrdio je za Faktor Almir Bajrić, šef finansija i računovodstva i zamjenik stečajnog upravnika.

Naveo je da se ovih dana sumiraju postignuti rezultati, te da se planiraju dalji tokovi i smjerovi kada je u pitanju djelovanje tuzlanske fabrike deterdženata.

Čuveni 3de

-Dita je u proteklom periodu poslovala pozitivno, te možemo kazati da je u svakom momentu bila solventno preduzeće što je svakako i uslov za poslovanje u ovako specifičnoj situaciji, shodno Zakonu o stečajnom postupku i samom procesu reorganizacije preduzeća – kazao nam je Bajrić.

Navodi da je Dita specifičan primjer kako se u Bosni i Hercegovini putem procesa reorganizacije, kroz stečajni postupak mogu postići pozitivni efekti djelovanja. Od pokretanja proizvodnje krajem juna 2015. godine, ističe on, Dita, u skladu sa mogućnostima osposobljavanja proizvodnih pogona, bilježi konstantan rast.

-Dokaz likvidnosti preduzeća jeste i taj da su iz tekućeg priliva isplaćene sve plaće, tačnije njih šest i evo uskoro i sedma, i to redovno sa svim pripadajućim doprinosima i obavezama prema državi – kazao je Bajrić u razgovoru za Faktor.

U proteklih šest mjeseci Dita je proizvodila tečne deterdžente, kojih u paleti ima preko 20 različitih proizvoda, počevši od glavnog brenda, deterdženta “3de”, pa do industrijskih sredstava za čišćenje i dezinfekciju.

-Ostvaren je promet od gotovo 1,4 miliona KM, i to iz tečnog, agresivnog i industrijskog programa, od kojih samo “3de” zauzima učešće od gotovo 40 posto proizvodnje. Ovaj deterdžent je zaista našao svoje mjesto na policama, kako velikih trgovačkih centara, tako i manjih trgovina robe široke potrošnje. Naravno, u najvećem procentu u trgovačkom lancu Bingo, ali sa velikim udjelom u Konzumu, Omegi, Robotu, Penny plus marketima, Amko Comercu… – kazao je Bajrić.

Zamjenik stečajnog upravnika ističe da se nakon nekoliko mjeseci rada i truda osposobio i pogon praškastog deterdženta, a da se sredinom decembra na police vratio i čuveni Aric Tenzo.

-Još uvijek ne proizvodimo punim kapacitetom, ali očekujemo da ćemo u januaru početi proizvoditi velike količine, dovoljne za potrebe kako cijelog tržišta BiH tako i regije, gdje već imamo dogovorene određene predugovore za izvoz u nekoliko zemalja regije. Angažovali smo još nekoliko prijeko potrebnih radnika koji su ranije radili u Diti i to za proces proizvodnje, te sada imamo gotovo 80 radnika – kazao je on, dodajući da je dalje upošljavanje moguće samo ukoliko bude postojala potreba za još nekoliko stručnih radnika.

Prodaja firme

-Treba napomenuti da smo zajedničim snagama uspjeli penzionisati pet radnika, koji su tako dobili siguran izvor primanja – kazao je Bajrić.

U budućnosti, kazao nam je on, nastavlja se sa osposobljavanjem preostalih dijelova pogona koji bi trebali dovesti do postizanja pune proizvodnje praškastog deterdženta, te omogućiti nastavak proizvodnje tečnih deterdženata.

-S druge strane nastavljamo tražiti strateškog partnera koji bi kupio Ditu i nastavio sa proizvodnjom. Prva javna prodaja Dite je objavljena u iznosu od 19.714.261 marku i održat će se sredinom januara – kazao je Bajrić.

 

 

 

 

(S. Karić/Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: