Tuzlanskom kantonu prijeti bankrot

Stotinu hiljada nezaposlenih građana, odlazak u stečaj velikih privrednih giganata i budžetski deficit koji je veći od stotinu miliona maraka, samo su neki od pokazatelja koji je potvrđuju da Tuzlanskom kantonu prijeti bankrot, što priznaju i u Kantonalnoj vladi. Stoga u Vladi smatraju da smanjenjem plaća budžetskih korisnika i izabranih zvaničnika mogu privremeno zadržati finansijsku stabilnost u kantonalnom budžetu.

Tuzlanski kanton je pred bankrotom. Deset hiljada budžetskih korisnika najvjerovatnije neće dobiti dvanaestu platu.

“Teško ćemo sustići dinamiku isplate ličnih dohodaka koju imamo. To bi u konačnici moglo značiti dovođenje budžeta TK-a u jednu vrlo tešku situaciju, ne mogu kazati bankrot sistema, imajući u vidu da se međunarodne obaveze koje ovaj kanton ima u budžetu povećavaju za osam miliona maraka”, izjavio je premijer TK-a Bego Gutić.

Akumulirani budžetski deficit je veći od 130 miliona maraka. Zbog finasijske nediscipline i višemilionskog deficita, nijedna komercijalna banka više ne želi ovom kantonu davati kredite za isplaćivanje plaća i drugih rashoda. A i posuđivanje namjenskih sredstava koja su rezervisana za civilnu zaštitu i zaštitu ekologije Vladi je zabranjeno jer je ta dosadašnja višegodišnja praksa nezakonita.

“Jednostavno, nemamo izbora. Dosegnuli smo gornju granicu zaduženja od 10 posto. Jednostavno, nemamo više mehanizma kako da kupimo vrijeme i poboljšamo finasijsku situaciju u TK-u. O novim kreditnim zaduženjima do 2018. godine više ne možemo ni razmišljati”, kazao je Jakub Suljkanović, ministar finasija TK-a.

Zbog toga je Vlada prvo započela rezove na primanjima izabranih zvaničnika i direktora javnih ustanova i preduzeća. Međutim, zakon koji je predložila predviđa uštede samo od 600.000 maraka. Pola miliona maraka koji se iz budžeta izdvaja za parlamentarne političke stranke Vlada nije ukinula. Pa je glavni teret saniranja kantonalnog budžeta prebacila na leđa budžetskih korisnika, koji se oštro protive planiranom smanjenju njihovih plata za pet posto.

“Sve ove godine prosvjetni radnici koji primaju plaće iz budžeta primaju ih umanjene. I ove ćemo godine ući u pregovore s Vladom. Naš stav je poznat – nema umanjenja prava radnika”, poručio je Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK-a.

“Nama treba višak prihoda nad rashodima u iznosu od 9,3 miliona da bismo narednih deset godina vršili sanaciju budžetskog deficita”, pojasnio je ministar Suljkanović.

Sada je na potezu Skupština TK-a, kojoj je po skraćenoj proceduri upućen zakon o smanjenju njihovih primanja, simboličnom.

 

 

 

(Federalna TV)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: