Tuzlanski suci i tužioci ekspresno naplatili svoja dugovanja

Kadija te tuži, kadija ti sudi. Po toj formuli su sudije i tužioci naplatili teško zarađeni regres koji je za prošlu godinu kasnio mjesec-dva, zbog teške ekonomske situacije u Tuzlanskom kantonu i deficita kantonalnog budžeta koji je veći od 100 miliona maraka. Za razliku od socijalnih kategorija koje svoje naknade čekaju mjesecima, sudije i tužioci su bili nestrpljivi, tužili su kanton i sve dobro naplatili.

Šemso Dahić iz Bašigovaca kod Živinica kriv je jer sakuplja drva kako bi prehranio svoje četvero djece. Sudije su mu ekpresno poslale tri presude da mora platiti novčanu kaznu od hiljadu i po maraka, plus sudski troškovi. “Drugi ljudi sijeku, voze kamionima, traktorima, niko suda nije vidio očima. Ja donesem na ramenu i prijave me. Živim od dnevnice, kad me ko zovne”, ogorčen je Šemso.

Kaznu, kaže, nema odakle platiti. Pa makar morao i u zatvor. “Da mogu skupiti te pare kupio bih sebi ovcu ili kozu. Ne mogu da saberem ni 150-200 maraka”, dodaje.

Sličnu agoniju s pravosuđem prolazi i nezaposleni demobilisani borac Raif Salkanović, koji je herojski branio Teočak od agresora. Kaže, “progone ga” zbog dva i po kubika drveta.

Prema njima sudije i tužioci nemaju milosti. Ali imaju milosti prema samima sebi. Naime, zbog kašnjenja dijela od 1.240 maraka regresa, sudije i tužioci su tužili Tuzlanski kanton. Presude u svoju korist donijeli su ekpresno, a kanton će čak morati isplati i zatezne kamate. Pored toga, za svaku tužbu kanton će morati da plati najmanje 800 maraka sudskih troškova.

“Tužbe je podnijelo 110 sudija i tužilaca. Ukupna potraživanja po tim tužbama iznose 131.000 maraka. Najveći broj tužbi se odnosi na isplatu regresa. Regres je isplaćen za 2014. godinu, prva polovica u oktobru 2014, a druga u januaru 2015. godine”, pojašnjava kantonalna pravobraniteljica Fatima Alihodžić.

Sve je, naravno, moralo biti ekpresno isplaćeno u rekordnom roku. Dok socijalna pomoć za one koji danas nemaju za komad hljeba iz kantonalnog budžeta kasni skoro godinu dana. Ne bi bilo iznenađujuće da sudije budu imale milosti prema gračaničkom privredniku Faruku Širbegoviću, koji je tužio kanton jer mu je prošle godine uskraćena naknada za članstvo u Ekonomsko-socijalnom vijeću. Traži da mu se hitno isplati 3.750 maraka. Efekte njegovog angažmana najbolje je osjetilo 100.000 građana ovog kantona, među kojima su Šemso i Raif, koji su godinama na birou.

federalna.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: