Tuzlanski sindikalci izašli sa sastanka nakon što se za riječ javio Ismet Bajramović

Današnji sastanak predstavnika sindikata uništenih tuzlanskih firmi sa predsjednikom i članovima Kolegija Skupštine TK, osim ranije iskazanih radničkih zahtjeva za uvezivanjem radnog staža,materijalnog zbrinjavanja i  obezbjeđenja posla i deklarativnog obećanja predstavnika vlasti da će „učiniti sve što je u njihovoj moći“ nije donio ništa konkretno  što bi ličilo na skorašnji prestanak radničke agonije u TK.

Predstavnici „Dite“, „Aide“, Livnice čelika, „Konjuha“ i drugi ponovo su iznijeli probleme vezane sa višegodišnjim neuvezivanjem radnog staža, zahtjevajući od predstavnika Skupštine, da što prije izvrše izbor mandatara i članova Vlade, kako bi imali sagovornika u vlasti za rješenje svojih problema. Poručili su da, ako Vlada ne počne  rješavati njihovih pitanja iz radno-pravnog odnosa, da će tražiti  da i oni uđu u budžet TK, uprotivnom da će svoje probleme ponovo početi rješavati na ulici.

Predsjednik Skupštine TK Senad Alić obećao je da će izbor mandatara Vlade TK biti izvršen do 19 januara, nakon čega će se krenuti u formiranje Vlade.

– Svjestan sam problema sa kojima ste suočeni i molim vas da probleme rješavamo dijalogom i u institucijama sistema. Nadam se da ćemo do 5 februara imati formiranu  Vladu TK  kako bi smo skupa krenuli u rješavanje ovih problema – kazao je Alić.

Sastanku u Tuzli prisustvovao je i odlazeći premijer Vlade TK Bahrija Umihanić, kao i jedan broj ministara, te  predsjednik Saveza sindikata BiH Ismet Bajramović sa jednim brojem predsjednika granskih sindikata. Pojavljivanje Bajramovića na sastanku,  među tuzlanskim sindikalcima izazvalo je oštre  reakcije i negodovanje..

– Ja ne vjerujem ovim sindikalistima iz Sarajeva. Pa niko od njih, kad smo nedavno krenuli pješke prema Orašju, nije došao da nas pita gdje to mi i zašto idemo. Nikad se nisu oglasili zbog problema u našoj firmi. Ne znam što su danas došli. Radnici „Aide“ imaju 18 godina neuvezan staž pa gdje su oni da pitaju zašto  je to tako..Neka niko, posebno Vlada TK koja je naš vlasnik,  ne misli da ćemo odustati od tih 18 godina. Jutros sam predao zahtjev za materijalno  zbrinjavanje. Ne uđemo li u budžet, ili nam ne obezbjede posao da radimo,  mi ćemo opet na ulicu – kazao je Hasan Užičanin predstavnik sindikata „Aide“.

Sastanak u Skupštini TK ponovo je na vidjelo izbacio sav kriminal koji se dogodio u procesu privatizacije velikog broja firmi u TK, a čemu je, isključivo,  doprinio nerad institucija države.  Sudeći po reakciji prisutnih  predstavnika uništenih firmi, niko od njih, naveli su  ne želi „da ponovo počne iz Tuzle“, ali zbog stanja u koje su dovedeni oni „neće odustati“.

Inače, kada se za diskusiju prijavio Ismet Bajramović, sindikalni predstavnici tuzlanskih firmi, u znak protesta, izašli su iz sale za sastanak.

-Tražio sam da Bajramović ne prisustvuje ovome sastanku. Spavao je četiri godine i sada se pojavljuje kao spasioc. I ne samo Bajramović već i neki predsjednici granskih sindikata. Ne znam šta sada žele. Očekujem da Skupština  riješi naše ranije zahtjeve, u protivnom, mi znamo šta nam je raditi. Nema više igranja ni zavaravanja s nama – poručio je Mujo Gavranović predstavnik Sindikata „Konjuha“ iz Živinica.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.