TUZLANSKI RADNICI ODLUČILI DA SE VRATE U TUZLU

Više od stotinu radnika četiri propale tuzlanske firme, koji su u petak navečer došli do Orašja, s namjerom da pređu u Hrvatsku i zatraže azil, odlučili su da se vrate u Tuzlu, javlja reporter BHRT-a.

Komandir Granične policije BiH upozorio je radnike da samo oni koji posjeduju biometrijski pasoš mogu preći granicu. Ostali, ukoliko to pokušaju, izlažu se riziku da budu sankcionirani.

S obzirom da veći dio ove grupe radnika nije imao odgovarajuće dokumente nisu mogli ući u Hrvatsku. Odluka je ranije donesena da se grupa ne razdvaja, pa je stoga jedino rješenje bilo povratak u Tuzlu.

Očekuje se da u tri autobusa koji su već krenuli prema graničnom prijelazu Orašje-Županja svi radnici budu prevezeni od Orašja do Tuzle.

Vlastima Tuzlanskog kantona dat je rok do ponoći, sa subote na nedjelju, da dođu u Orašje među radnike, ali se do jutros niko nije pojavio.

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je na telefonskoj sjednici odlučila da radnicima propalih tuzlanskih firmi ponudi isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu 220 maraka, a da 180 maraka dobiju u prehrambenim paketima.

Radnici su taj prijedlog odbili.

Ponudu Vlade Tuzlanskog kantona ocijenili su sramnom, jer ona ne predstavlja nikakvo rješenje. Radnici zahtijevaju da se odgovori na njihove zahtjeve i da se pronađu dugoročna rješenja.

Za sutra je najavljeno okupljanje obespravljenih radnika, pripadnika boračkih organizacija, nevladinih organizacija i građana u centru Tuzle kako bi ukazali na neodrživo stanje u privredi Tuzlanskog kantona.

BHRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: