Tuzlanski kanton još čeka Vladu i novu skupštinsku većinu

Tuzlanski kanton još čeka novu Vladu i novu skupštinsku većinu. Zvaničnog dogovora stranaka o koaliranju nema. Prijedlog Demokratske fronte za formiranje koncentracione vlade zasad nema podršku ostalih parlamentarnih stranaka.

SDA, koja je dobila najviše mandata u Skupštini, još nije uspjela formirati većinu. Tvrde da čekaju konačan stav Demokratske fronte o mogućem koaliranju.

No, Demokratska fronta ne želi samo sa SDA u Vladu. Traže formiranje koncentacijske vlade, koja bi bila vlada spasa za kanton koji ima oko 200 miliona maraka budžetski deficit i oko 100.000 nezaposlenih građana. Ostale parlamentarne stranke smatraju da to nije dobro rješenje. Kažu da, između ostalog, takva vlada ne bi imala korekcioni faktor, objavila je Federalna televizija.

Sve parlamentarne stranke traže drastično smanjenje plata u javnim preduzećima i ustanovama, s akcentom na enormne menadžerske plate u preduzećima koja su u višemilionskim gubicima. Tako bi se, naprimjer, na Univerzitetu u Tuzli moglo uštedjeti oko pet miliona maraka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: