Tuzlanski aerodrom narednih pet godina regionalna baza Wizz Aira

Najveći niskotarifni avioprevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi “Wizz Air” otvorio je  na Međunarodnom aerodromu Tuzla svoju dvadesetu bazu, a dočekan je i Wizz Airov avion A320 uz poseban aerodromski pozdrav slapovima.

U okviru otvaranja baze ispraćen je i prvi let s aerodroma u Tuzli za Memmingen (Njemačka). Zajedno sa ponudom od postojećih ruta iz Tuzle: Malmo, Basel, Gothenburg, Dortmund, Eindhove, u prvoj sedmici baznih operacija otpočet će letovi za četiri nove destinacije: Munich Memmingenn, Stockholm Skavsta, Frankfurt Hahn, te Oslo Sandefjord Torp.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić zahvalio je menadžentu Međunarodnog aerodroma u Tuzli i kompaniji Wizz Air na otvaranju baze u Tuzli, te što su Vladu TK prepoznali kao ozbiljnog partnera i odlučili da s njom uđu u projekt otvaranja nove baze.

Za privredu i turizam najmnogoljudnijeg kantona u BiH, današnji događaj znači novu šansu i komunikacijsku povezanost s evropskim gradovima, nova upošljavanja, ocijenio je Gutić i dodao da će ubrzo, kao posljedica otvaranja nove baze, biti uposlena 63 nova radnika.

Nekada je ovaj aerodrome finansiran s milion KM iz budžeta TK, rekao je Gutić, a prošle godine sa 330.000KM.

– Nadamo se da će u narednom period ovaj aerodrom biti ekonomski samoodrživ – poručio je Gutić.

Direktor Međunarodnog aerodrome Tuzla Rifat Karasalihović izjavio je da je Međunarodni aerodrome Tuzla danas ucrtan na kartu Evrope, kao dvadeseta baza kompanije Wizz Air.

– Tuzlanski kanton trenutno je povezan sa devet evropskih gradova cijele godine – kazao je on i istakao da ovaj aerodrom danas slavi prekretnicu u razvoju, kako aerodroma, tako i Tuzlanskog kantona.

Wizz Air je počeo s radom na aerodromu Tuzla u maju 2013., a do danas je prevezao više od 290.000 putnika, istakao je Daniel de Caravalho, glasnogovornik Wizz Aira.

Porast broja putnika je od tada do danas 150 posto, dodao je on.

Očekuje da će ove godine biti prevezeno više od 300.000 putnika s aerodroma u Tuzli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: