TUZLA: SVEČANA SJEDNICA U POVODU DANA RUDARA

U povodu Dana rudara i Dana Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta (RGGF) Univerzitet u Tuzli, danas je održana Svečana sjednica toga fakulteta.

Uz čestitke rudarima njihova dana, dekan RGGF-a prof. dr. Kemal Gutić podsjetio je prisutne na dugu tradiciju školovanja rudara i visokoobrazovanih kadrova rudarske struke u Tuzli, istaknuvši kako se ove godine navršilo 40 godina od osnivanja Rudarskog fakulteta, kada je on bio u sastavu Sarajevskog univerziteta.

Rudarski fakultet ulazi u sastav Univerziteta u Tuzli od 1976. godine i danas u svom sastavu ima pet odsjeka, oko 1400 studenata, od čega samo na prvoj godini njih oko 400, što govori da vlada veliki interes mladih ljudi za edukaciju u oblasti tehničkih nauka. Stoga ne čudi, istakao je dekan Gutić, da nekadašnji studenti ovog fakulteta danas uspješno postižu zapažene rezultate u Australiji, SAD-u te širom Europe i svijeta.

Na Svečanoj sjednici prisutnima se obratio i rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enver Halilović istakavši kako je Rudarsko-geološko-građevinski fakultet organizacijska jedinice Univerziteta u Tuzli koja postiže dobre rezultate u oblasti naučno-istraživačkog rada i ostvaruje značajan dio ukupnih prihoda Univerziteta.

Rektor Halilović naveo je i pozitivne pomake na planu usvajanja europskih principa studiranja i razvoja Univerziteta u Tuzli u skladu sa Bolonjskim procesom, koji, kako je istakao, nema alternativu.

U sklopu obilježavanja Dana rudara i Dana RGGF-a, dekan Gutić i rektor Halilović položili su cvijeće na spomen obilježje poginulim studentima u proteklom ratu.

Dan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta i Dan rudara u Tuzli obilježeni su nizom prigodnih manifestacija, a obnovljena je tradicionalna manifestacija prijema novaka rudara s europskim pedigreom “Skok preko kože”.

Ova manifestacija okupila je gradske prvake, studente i profesore RGGF-a i akademsko osoblje Univerziteta u Tuzli, koji su defilirali ulicama Tuzle uz zvuke limene glazbe, igru i pjesmu članova sedam kulturno-umjetničkih društava i brojne uz druge sadržaje kojima se na najbolji način promovira rudarski poziv i bogata tradicija rudarenja na ovom području.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: