Tuzla se konačno probudila: PROTEST PROTIV SILOVANJA I NASILJA

Građani i građanke zahtijevaju što hitnije i strožije kažnjavanje počinilaca ovih monstruoznih krivičnih djela

Građanke i građani Tuzle, u subotu će na Korzu, “kod Ismeta i Meše”, uz podršku nekoliko nevladinih organizacija, održati mirni protest protiv silovanja i nasilja pod parolom Strah me je.
Protesti su uslijedili nakon što je 29. decembra prošle godine prijavljeno silovanje devetnaestogodišnje studentice kod SKPC Mejdan u ovom gradu, a u cijelom slučaju jedan od počinilaca je uhapšen. Potom, 1. januara ove godine, još jedna studentica je prijavila silovanje, međutim, navodi iz njene prijave se još provjeravaju.

Protiv terora

Kako god, nakon nemilih događaja koji su se posljednjih dana desili u Tuzli, građani su konačno odlučili reagovati, te poručili nadležnim da se ne osjećaju sigurno.
“Građani i građanke zahtijevaju što hitnije i strožije kažnjavanje počinilaca ovih monstruoznih krivičnih djela. Prije i tokom samog protesta će iznijeti niz konkretnih prijedloga za izmjenu krivičnog zakonodavstva u smislu strožijeg sankcionisanja silovatelja i nasilnika, te povećanja ovlasti i kapaciteta policije, tužilaštava i sudova”, saopštili su organizatori sutrašnjeg protesta.
Oni navode da mirno okupljanje predstavlja otvoreno i nenasilno suprotstavljanje teroru, kojeg nad građankama i građanima Tuzle i Tuzlanskog kantona, svakodnevno vrše razne siledžije, nasilnici i kriminalci.
“Ovim poručujemo da nećemo šutjeti i živjeti u strahu, te da smo odlučni mijenjati sistem i zakone, kako bi štitili nas, a ne kriminalce”, naveli su organizatori, dodajući da će sutra prošetati i do zgrade Kantolanog suda i Tužilaštva.
Inače, u četvrtak navečer je održana sjednica Komiteta za sigurnost Općine Tuzla, koja je sazvana i zbog nepotpunih informacija u medijima, a koje su imale za posljedicu veću uznemirenost građana. Komitet oštro osuđuje svaki nedopušten protivpravni čin i atak na tjelesni integritet druge osobe.

(Samir Karić/Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: